Представиха в София книга за древната столица на Азербайджан

Градът се смята за историческа и културна столица на Азербайджан

Представиха в София книга за древната столица на Азербайджан | StandartNews.com

Книгата „Шуша. Историческа и културна столица на Азербайджан“ бе представена в националния пресклуб на БТА в София. Автор на тома е проф. Елчин Ахмадов. Книгата обхваща целия период от датата на създаването на град Шуша до наши дни, каза професорът по международни отношения на пресконференцията, в която се включи онлайн.

„Всичко това е подкрепено с факти. Изследва се древното историческо, културно и стратегическо значение на Шуша, който е историческа и културна столица на Азербайджан“, допълни авторът. По думите му, отношенията между Азербайджан и България се развиват „на високо ниво“. „България винаги е защитавала справедливата позиция на Азербайджан, особено по въпроса за териториалната цялост на нашата страна. Това е проява на приятелството между двете държави и развиващото се сътрудничество във всички области“, коментира проф. Ахмадов.

Книгата представя историята на Шуша, като показва и личности от града, които имат заслуги в обществено-политическия и културния му живот. В тома са представени и снимки на културни и архитектурни паметници.

„Шуша винаги е имал огромна роля в културния, социалния и политическия живот на Азербайджан“, каза по време на събитието посланикът на страната в България Хюсейн Хюсеинов. Той допълни, че градът е един от главните центрове на азербайджанските занаяти, търговия и т.н.

Шуша за Азербайджан е като Велико Търново за българите, коментира още Хюсейн Хюсеинов, като разказа, че в края на месец септември двата града са подписали меморандум за побратимяване.

„Най-общо сюжетът на книгата е за това, което културните антрополози наричат свещени места на паметта за всеки един народ. Така, както за българите, например, такива свещени места са старите столици“, каза по време на представянето д-р Пламен Димитров от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Много малко хора си дават сметка, че всъщност Азербайджан има огромен принос към културите на поне две империи. Едната е Персийската, другата е Руската. Много малко хора си дават сметка и че в рамките на модернизацията на това огромно пространство – някогашната Руска империя – град Баку, например, е бил вторият и почти равен по значение като индустрия на Санкт Петербург“, разказа доц. Теодор Дечев от Лаборатория по проблемите на Черноморския и Каспийския регион при Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ), което издава книгата.

„Интересно е да се прочете от първа ръка за архитектурата на града и неговите здания и крепости, за развитието на занаятите, училищната дейност, научно-изследователската работа и управлението на града. Проф. Ахмадов е направил задълбочено проучване, изследване и събиране на факти и всякаква информация за историческите и архитектурните обекти на Шуша, който напомня за европейските средновековни градове, за природата и видните й личности“, коментира Олга Манолова от ВУСИ.

На 5 януари 2021 г. президентът на Азербайджан Илхам Алиев обявява град Шуша в Нагорни Карабах , разположен на 15 км южно от Ханкенди, за културна столица на страната, след като на 8 ноември 2020 г. градът преминава под контрола на Азербайджан и е освободен от окупация след подновените на 27 септември 2020 г. сражения за Нагорни Карабах, сочи справка в архива на БТА. В Азербайджан 2022 година е обявена за  „Година на Шуша", а на 31 март 2022 г. на извънредното заседание в Бурса на министрите на културата на страните от Международната организация за тюркска култура (ТЮРКСОЙ) град Шуша е избран за културна столица на тюркския свят за 2023 година. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай