Празнична селекция „За буквите“ по случай 24 май в EON Видеотека

Приятно гледане!

Празнична селекция „За буквите“ по случай 24 май в EON Видеотека | StandartNews.com

На 24 май отбелязваме един от най-обичаните български празници – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Ден, в който отдаваме почит на светите братя Кирил и Методий и значението на тяхното дело за националното ни самосъзнание и идентичност. 

По случай 24 май EON Видеотека на Vivacom ще представи специална селекция от филми „За буквите“, която включва някои от най-значимите родни продукции през последните 70 години. В колекцията попадат адаптации на класически произведения от българската литература като „Шибил“ „Гераците“ и „Тютюн“, както и редица филми, посветени на културния живот в България от филмовия каталог Arena Play.

Ето малка част от заглавията, които ще можете да гледате в EON Видеотека по случай 24 май в селекция „За буквите“:

„Преводачката на черно-бели филми“

Документален филм на Теди Москов за Нели Червенушева. Любителите на киното познават само гласа ѝ. Почти половин век Нели превежда великото италианско кино от дъното на залата във филмотечно кино „Одеон". Кабинката е 1,30 на 1,50 метра. И в това минималистично пространство се е вместила „цялата нейна Италия“. А Нели никога не е стъпвала в Италия. Филмът показва трагично закъснялата първа любовна среща на Нели с Италия – вече 78-годишна, тя е по местата, които е виждала само от филмите. Тя е най-сетне при „своите принцове" Еторе Скола и Марио Моничели. С нежна и безпощадна сантименталност филмът разкрива това окъсняло сбъдване на човешките мечти.

„Таралежите се раждат без бодли“

Група десетгодишни деца отстояват независимостта си в училище, на улицата и вкъщи. Начините им да се противопоставят на възрастните и да преодолеят липсата на разбиране са толкова изобретателни, че те в края на краищата успяват да направят за смях родителите, учителите си и своите съседи. След много перипетии, успехи и неуспехи, и благодарение на детската солидарност, те успяват да отвоюват обратно футболната си топка, паднала в минаващ камион.

„Момчето си отива“

В гимназията на малък град започва последната седмица на учебната година. Празничното настроение е завладяло абитуриентите. Един от тях е Рангел или просто Ран. Умен и чувствителен, с литературни амбиции, той пише фейлетон, с който осмива решението на директорката Славова да подстриже момчетата за бала.

„Блаженият“

Един филм по сборника разкази и повести „Боби Блажения и Другия американец“ на Емил Андреев. Непорочна любов, безценно лекарство и случайна среща с бъдещия президент на САЩ Джон Кенеди преобръщат живота на един човек. Бомбардировките в София през януари 1944 г. погубват разсъдъка му, но той спасява своята невинна душа. Историята на Боби е полет към миналото и настоящето, към вечните човешки страсти, падения и добродетели, които съпътстват краткото ни битие.

Тези и още филми ще намерите в селекцията „За буквите“ в EON Видеотека. Приятно гледане!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай