Панагюрското златно съкровище гостува на Пловдив

Изложбата е част от проявите на Пловдив-Европейска столица на културата

Панагюрското златно съкровище гостува на Пловдив | StandartNews.com

Пет от най-големите златни съкровища, открити по българските земи, показва Регионалният археологически музей в Пловдив. Сред тях е и оригиналът на прочутото в цял свят Панагюрско златно съкровище. Изложбата е част от проявите на Пловдив-Европейска столица на културата и може да бъде видяна до 27-и октомври, съобщава БНТ.

Посетителите на Археологическия музей ще имат шанса за първи път да видят събрани на едно място златните съкровища от Панагюрище, Вълчитрън, Хотница, Рупите и Дъбене.

„Вълчитрънското златно съкровище е най-голямото от Бронзовата епоха, откривано в Европа изобщо.12,5 кг. Със сигурност е било и повече най-вероятно. 24-а година е открито. За съжаление първоначално е било разпределено между откривателите. В последствие е събрано и иззето от тях. Колко са били общо съдовете и предметите, към днешна дата трудно можем да предполагаме“, обяви Доц. Христо Попов, директор на археологическия музей с институт при БАН.

Златните експонати от петте колекции са оценени на близо 45 милиона евро. Взети са всички необходими мерки за сигурност. Само гаранцията за транспортирането и експонирането им в Пловдив струва 50 000 лева.

Показването на съкровищата е част от мащабна национална изложба, озаглавена „Преоткритият свят на Стара Европа“. Целта е всички туристи да преоткрият и Пловдив като най-стария жив град на континента.

Според експерти тази изложба е поредното доказателство за професионализма на учените от пловдивския археологически музей. Преди време те успяха да покажат за първи път у нас експонати от Лувъра и 12-те национални археологически музея на Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай