Откриват с водосвет сезона в Народния

Откриват с водосвет сезона в Народния | StandartNews.com

Георги Мамалев готви бенефис с Молиер

Ревизорите на Мариус Куркински, Георги Кадурин и Емануела Шкодрева играят първи на 11 септември

С водосвет в събота откриват есенно-зимния сезон в Народния театър. Новият директор на академиците Мариус Донкин държи на християнските традиции, ритуали и отношения и дълбоко е убеден, че всяко начало трябва да бъде благословено от Бога. На 11 септември първи на голямата сцена излизат актьорите на Мариус Куркински от "Ревизор" - смешно-тъжни по Гогол, отлични в образите си. Половин час по-късно на камерната ще блеснат Георги Кадурин и Емануела Шкодрева в "Манхатън, 2-ро авеню" на Нийл Саймън във версия на Бойко Илиев. Пиесата е страхотна - плашещо актуална, макар и писана преди 40 години.

Двамата герои се отдават на ирония и самоирония в мегаполиса на отчуждението. Още в онези времена абсолютният драматург прогнозира хаоса в глобалния свят и самотата на нормалните хора в него. Шкодрева и Кадурин са перфектна двойка - вечни образи сякаш извън времето. Те закриха предишния сезон с много овации, а сега отново ще триумфират още на старта.

Двете първи премиери за сезона са по световни автори - Молиер и Ясмин Реза. Георги Мамалев ще се вихри в "Мнимият болен" юбилейно под палката на Владлен Александров. Антон Угринов пък още от юни репетира с Юлиан Вергов и Владо Карамазов "Нощта на касапите". "Мечките" са в съпружески по сценарий дуети с Радена Вълканова и Александра Василева. Между тях обаче настъпват гаднярски конфликти заради синовете им. Вергов и Карамазов са спецове по Реза - те играят в нейната страхотна пиеса "Арт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай