Обявиха най-добрия филм за 2020

Драмата "Петима от една кръв" спечели няколко водещи награди на американския Национален съвет на кинокритиците

Обявиха най-добрия филм за 2020 | StandartNews.com

Драмата за ветераните от войната във Виетнам "Петима от една кръв" спечели няколко водещи награди на американския Национален съвет на кинокритиците - за филм на 2020-а, най добър режисьор и най-добър актьорски състав, съобщи Асошиейтед прес. Спайк Лий стана едва вторият чернокож режисьор, печелещ наградата, след Бари Дженкинс през 2016-а за "Лунна светлина", уточни "Варайъти".

Наградата за най-добра актриса на Националния съвет на кинокритиците спечели Кери Мълиган за ролята в "Момиче с потенциал", а за най-добър актьор - Риз Ахмед ("Без звуци в живота").

Филмът "Без звуци в живота" донесе награда и за поддържаща роля на актьора Пол Раджи. При жените в тази категория беше отличена Юн Ю-джун за участието си в "Минари", който спечели също наградата за най-добър оригинален сценарий - за Лий Айзък Чънг.

Наградата за актьорски пробив спечели Сидни Фланиган за изпълнението в "Никога, рядко, понякога, винаги". "За душата" получи приза за най-добра анимация. Гватемалският "La Llorona" беше отличен в категорията за най-добър чуждоезичен филм. Наградата "Икона" беше присъдена на Чадуик Боузман.

От 30 години Националният съвет на кинокритиците се слави с добра прогноза за фаворита за "Оскар". Избраният филм на годината почти винаги печели наградата на американската киноакадемия и в тази категория. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай