Нощ на литературата ни потапя в нови светове

Нощ на литературата ни потапя в нови светове | StandartNews.com

София. На 14 май за трета поредна година България ще се потопи в европейската инициатива „Нощ на литературата". В ежегодния проект през 2014 г. ще вземат участие 9 български града – София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе.

„Нощ на литературата" е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори.

На 14 май 2014 г. от 18:00 до 21:30 часа едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения в нетрадиционни градски пространства на откъси от произведения на европейски автори. Четците в инициативата са известни актьори или публични личности.

Алгоритъмът на четенията във всяко „гнездо" следва схемата на всеки 30 минути да се представя в рамките на 15 минути един и същи откъс, а след прочита му участниците в събитието да получават печат в специално подготвена за целта брошура-пътеводител и да се отправят към следващото читателско гнездо. Този начин на провеждане на инициативата дава възможност на слушателите да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ, а събралите поне пет печата участват и в томбола с награди.

В София ще бъдат организирани 11 читателски гнезда, съсредоточени около парка „Заимов" – The Fridge, Столичен куклен театър – салон „Янко Сакъзов„, Театър „София" -Канала, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий", ресторант „Славяни", галерия „Васка Емануилова", ресторант „Преди 10", галерия „Сезони", МГТ „Зад Канала" и „+ това„.

Посетителите ще могат да чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори, както и откъси от двете книги, спечелили най-много гласове в двете категории на Наградата „Бисерче вълшебно" 2014, организирана от фондация „Детски книги".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай