Модиано стана Нобелов лауреат за литература

Модиано стана Нобелов лауреат за литература | StandartNews.com

Осло. Френският писател Патрик Модиано взе тазгодишната Нобелова награда за литература. Така той става 11-ият френски автор в историята на отличията,  който ще получи не само признанието, но и сумата от 8 млн. шведски крони, или около 1.1 млн. долара.

Наградата бе официално обявена на специално събитие днес в Осло в 14 часа българско време.

Модиано е отличен заради "изкуството на паметта, с която той поражда най-непридвидимите човешки съдби и разкрива жизнения свят на окупацията".

Една от най-известните му книги е шестият му роман "Улицата "тъмните магазинчета", издаден на български през 1980 г. от издателство "Г. Данов", Пловдив и разказващ за детектив, загубил паметта си.

69-годишният автор се ражда в едно западно парижко предградие, два месеца след края на Вотрата световна война в Англия, през юли 1945 г.. Баща му е евреин с италиански корени, който се запознава с майка му - белгийска актриса, по време на окупацията на Париж, а детството му силно повлиява и неговото творчество.

Първият си голям пробив в литературата дължи на приятелство с един от близките приятели на майка му - френски писател, който го представя на голяма издателска къща още в ранните му 20 години. Модиано, който в момента живее в Париж, е известен с това, че избягва медийните изяви и рядко дава интервюта. През 2012 г. бе удостоен с австрийската държавна награда за европейска литература, припомня "Гардиън".

Постоянният секретар на Шведската академията Петер Енглунд сподели, че Модиано е добре познато име не само във Франция. Той допълни, писателят има 30 различни книги, предимно романи, но също така детски книги, както и филмови сценарии. "Романите му са малки книги, от по 130, 150 страници, които винаги са вариации на една и съща тема - паметта, загубата, идентичността, търсенето", каза той и допълни, че е превеждан повече на шведски, отколкото на английски език. На български има издадени над 10 негови книги, сред които "Кучешко потекло", "Среднощно произшествие", "Семейна книжка" и "Вратата на детсвото".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай