Млади актьори гостуват с "Албена" на фестивал

Млади актьори гостуват с "Албена" на фестивал  | StandartNews.com

Млади актьори от Езикова гимназия в Кърджали заложиха на класиката и подготвиха спектакъла "Албена" по едноименната драма на Йордан Йовков. Постановката е на актьора Атанас Атанасов. Смисълът на творбата е интерпретирана през призмата на оригиналния режисьорски поглед. Идеята е да се покаже как смирението и разкаянието побеждават греха.

"Действието в драмата протича по време на Страстната седмица, в най-усилните и най-строги Великденски пости. Това е много важно условие, съобразно, което се завързва драматургичният конфликт в нашия спектакъл. Народът в драмата се е разделил на две. Едната част спазва и настоява да се съблюдава установения от Църквата ред в Седмицата, а другата вече е отхвърлила този ред, понеже се е отказала от Църквата и от Бога, станала е съставка на новия модерен свят. Албена приема да бъде изкусителка и така задълбочава конфликта и го насочва към трагична развръзка. Тя е жертва на собствения си характер и на своята неустойчивост и греховност", споделя Калина Ирикева, ръководител на ученическата трупа. По думите й този грях е тежък и тласка Албена и Нягул към престъпление. Но когато намират сили да се покаят и да поискат прошка от съселяните си, те вече са се издигнали над греха и са преодолели греха. Тогава и любовта между Албена и Нягул придобива нови измерения и довежда до нравствения подвиг на покаянието и прошката.

Спектакълът "Албена" на Езикова гимназия "Христо Ботев" бе представен на петото издание на Националния театрален фестивал на ученическите трупи "Арлекин" в Нова Загора. Играта на момичетата и момчетата от Кърджали бе аплодирана дълго от публиката, а след края на представлението фенове на младите актьори чакаха за автографи.

"Албена" на кърджалийската ученическа трупа е творба за нравственото прераждане у човека, осъзнал греха в себе си, това коментираха и театрални специалисти, и ръководители, и публика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай