Неделя,

Мишо Заимов преследвал китова акула

От: Администратор -
1494
Мишо Заимов преследвал китова акула
A
A
A

Фотографът, водолаз и мореплавател Михаил Заимов е имал невероятни срещи и преживявания под водата. Една от най-запомнящите се емоции при броденията му из световните морета и океани е сблъсъкът му с китова акула. "Добродушно същество. Преследвал съм това нещо по света с месеци", каза с усмивка Мишо в предаването "Събуди се" по Нова. Но той е виждал и много други неочаквани неща. Като потънали кораби от Първата или Втората световни войни, все още с екипажите в тях.

"Откривателят на "Титаник" твърди, че Черно море е най-богатият световен музей на потънали кораби. Ние виждаме византийски кораби в абсолютно запазено състояние, което дава много информация за миналото. Вярвам в морето и това, което ми дава. Аз не мога да му дам нищо, освен да направя така, че хората да го пазят малко повече. Това е и мисията ми", разказва водолазът, който по цяло лято прекарва в къщата си в Созопол. На входа й ви посреща надпис: "Тук живее щастието". "Аз съм щастлив. Щастието привлича друго щастие. Приятелки са ме питали: Защо съм сама? Когато една жена влезе в едно заведение, ако е открита, ако дава усмивка, откритост и шанс - нещата ще станат. Но ако ти влезеш начумерена, няма да се случи нищо хубаво с теб. Трябва рецепторите ти да са настроени за щастие и ще го привлечеш", казва с усмивка Заимов.
Фотографът е близък приятел с Христо Явашев-Кристо.

"По проекта му за плаващите кейове в Италия първите тестове на кубчетата се правеха в Созопол. Баржата, с която следи поставянето им, беше произведена в Бургас, тя е с регистрация в Созопол. Българите в този проект са 80 на сто - водолази, техници, инженери. Как той да не обича българите, като има стотици около него. Той е единственият българин в исторически контекст, който оказва влияние на световен исторически процес. Кристо е докоснал десетки милиони хора със своето изкуство през годините", смята още Михаил Заимов.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички