Петък,

Минеков каза кой ще бди за културното наследство

От: Агенция Стандарт -
1241
Минеков каза кой ще бди за културното наследство
A
A
A

Най-сетне започнахме и създаваме специализиран състав по културно наследство към полицията. Това обяви служебният министър на културата Велислав Минеков в предаването „Лице в лице“.

Те ще стоят под закона за културно наследство, ще извършват действия, независимо дали е движимо, или недвижимо имущество. Това няма да са пазачи, а специалисти, които следят беззаконията“, добави министърът на културата. 

Той обясни, че така нещата ще се уравновесят.

"Нужни са ни такива специалисти. Те ще следят за тези банални подпалвания на покриви. Най-интересното, е че театър "Възраждане" беше подпален три пъти. В ръцете на полицията ни ще бъде цялото ни културно и историческо наследство", каза още министърът.

Минеков заяви, че има предложения за промяна в закона за културното наследство. 

"Ако имаше промени в закона по-рано, много от разрушенията на културни паметници щяха да бъдат предотвратени. И в миналия мандат като служебен министър направихме инициативи за промени в няколко закона или по-точно 5 закона, върху които се крепи Министерство на културата. Изработени са и са написани. Обаче изчезнаха и не знам къде отидоха, но не бяха положени в комисия. Наскоро мина един депутат и му показах къде ги държа материалите. Материалите ги държа в железен сейф. Всичките предложения за изменения и допълнения в закона за културно наследство наистина са в сейф и от този сейф само аз имам ключ", добави той. 


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com