Марта и Момчил се обясниха в любов със задна дата

Марта и Момчил се обясниха в любов със задна дата | StandartNews.com

Потомците на Григор Вачков и Апостол Карамитев възкресиха незабравим спомени за гениалните си бащи

„Бащи и деца" – така може да се нарече условно вълнуващата среща, посветена на тримата големи в българското кино – Апостол Карамитев, Григор Вачков и Петър Слабаков, в съпътстващата програма ма кинофестивала „Златната липа" във вторник. Потомците на двама от тях - Марта Вачкова и Момчил Карамитев възкресиха незабравими спомени за най-близките си хора. След краткия документален микс за някои от най-добрите им филми, подготвен от директора на феста Магдалена Ралчева, Марта дори се просълзи. „Кадрите, в които нашите бащи се смееха или плачеха ме разстроиха, защото те бяха просто достойни мъже, качества, които днес не са много ценени. Почтеност, висок морал, освен дарбата – това обединява тези големи личности. Те се отидоха много млади – моя баща на 47, на Момчил баща му – на 50 и като че ли им беше спестено разочарованието на нашето поколение. Те си тръгнаха от този свят не просто обичани, а обожавани ", каза развълнувана дъщерята на Григор Вачков. Гришата и Чочо са се снимала заедно в един-единствен филм заедно – „Бялата стая", но са имали огромен респект един към друг. „Когато казах, че ще кандидатства актьморско майсторство на баща ми, той се опита да му разубеди. „Аз имах късмет, рече той, виж колко талантливи актьори има около мен, а са нещастни. По-страшно от това да не познаваш обичта, аплодисментите на публиката няма", заключи тъжно татко. Когато все пак Марта го убедила, той директно и казал: „Учителят е един – Апостол Карамитев.

„Аз преоткрих баща си, когото си отиде, тогава аз бях едва на 13. Бях против всички правила, наредби и закони, дори против неговите съвети. Той обичаше да казва, ако не обичам неприятелите си, никога няма да бъда наравно с тях. От това винаги много ме е боляло, защото аз имах други разбирания тогава. Доста по-късно разбрах големия смисъл на това да обичаш неприятелите си", върна се в спомените си за своя велик баща и Момчил Карамитев. Той призна, със съжаление, че не е могъл да израстне в тази среда на големи кинадижии и театрали, защото баща им съзнателно ги е държал настрани. Смятал съвсем сериозно, че ако влязат рано в професията няма да имат детство.

Съвсем спонтанно, докато се връщаха в спомените за своите гениални бащи, Момчил и Марта се обясниха в любов със задна дата. „Аз видях Марта и баща и на живо на някакъв филм в кино „Сердика". И без да издавам някаква тайна, бяха влюбен тайничко в нея", призна Момчил. „Защо чак сега.?...", попита го с усмивка Марта и на свой ред се изповяда. „Аз наистина бяха влюбена в Момчил, беше страшно хубаво момче...", призна тя и разказа за среднощно приключение на почивна станция в Боровец, когато тя, Момчил и други деца са отмъкнали чужда моторна шейна „Чук и Гек" и дори я потрошили. „Запознанство ни започна със счупено, дай боже да продължи с нещо съзидателно...", пожела си Марта.

И двата талантливи потомци са пълни с ангажименти и проекти. „В момента репетирам в „Рейс" на Станислав Стратиев в Сатирата, играя и в чудесен спектакъл в Хасковския театър", довери Марта. Момчил пък разкри, че играе в пиеса по непознат текст на Ибсен в малък експериментален театър отвъд океана – в Меката на световния театър Лос Анджелис. Той не скри, че в торбичката му на амбициозен режисьор са и три сериозни проекта – за два игрални и един документален. Поне единият проект ще бъде със силно българско присъствие, зарече се Карамитев-син. Дори покани своята изгора от детството Марта Вачкова.

„И тримата, Гришата, Слабака и Апостол бяха такива големи личности и таланти, които днес трудно можеш де срещнеш. Хора замесени от едно тесто, които миришат на българска земя. Абе, мъже българи!", включи се на финала емоционалния разговор и голямата българска актриса Емилия Радева, имал щастието да им партнира и да ги познава отблизо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай