Людмила Филипова възпява нестинари и самодиви

Писателката представи новия си роман

Людмила Филипова възпява нестинари и самодиви | StandartNews.com

„Където се ражда Слънцето“ – най-новата книга на известната писателка Людмила Филипова – беше представена за първи път. Дългоочакваната премиера се състоя в градината на Once Upon a Time Biblioteka и събра десетки читатели, а водещ на събитието в бара под небето на Кремена Халваджиян беше Васко Мавриков. Специалната музикална изненада бяха изпълненията на Мария Димитрова и Boyan от албума им „Another world“ – оригинално съчетание на съвременна музика и фолклорни елементи.

„В последните години се говори много за това колко е важно да знаем къде са нашите корени и колко сме горди да бъдем българи. Но „Където се ражда Слънцето“ представя тези теми по един различен начин. Ненатрапчиво Людмила разкрива документални истини благодарение на времето, което посвети не само да изучава Странджа и границата ни, но и да говори с всички останали свидетели на традициите и на ритуалите, които се случват там. Всъщност големият въпрос на книгата е именно това – какво наследство трябва да оставим за тази, които идват след нас“, коментира редакторът на томчето Виктория Бисерова. 

„Опитах се да съхраня някои отиващи си традиции, фолклор, тайната на българската народна музика, легенди, предания, повече от които си отиват с възрастните хора, които живеят сега по селата на Странджа. Открих невероятни за мен тайни. Тази планина е вълшебна“, сподели Людмила Филипова. 

„Където се ражда Слънцето“ майсторски преплита документалното с фикционалното, за да ни направи свидетели на приключения и загадъчни обрати и на раждането на една красива любовна история. Аяна и Елия са млади и с чисти души. И докато се опознават, влюбват се един в друг и се опитват да спасят бъдещето на рода си, те ни пренасят в тайнствения свят на нестинарите и на орфическите мистерии, разкриват ни красотата на самодивските обреди и силата на природата, в която са вярвали траките. Откриват в планината и изчезнал древен град, чиито жители още пазят тайна, която може да промени света. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай