Любовен триъгълник се заплита в "Никой"

Любовен триъгълник се заплита в "Никой" | StandartNews.com

32-годишният Андрей Андонов снима дебюта си 17 дни в Родопите с оскъдни средства

Гергана Плетньова, Стоян Радев и Силвия Петкова са звездите в новия български филм

Микробюджетният независим филм "Никой", чиято премиера е на 3 юни в зала 1 на НДК, е един от малкото български филми, които са посветени на женската сексуалност. И както си личи от промоционалните клипове - без грубости и скандални сцени, а с много вкус. Все пак филмът е забранен за зрители под 16.

Дебютът на младия 32-годишен режисьор Андрей Андонов, който учи кино в Colaiste Dhulaigh, Дъблин, Ирландия, е амбициозен, макар и направен с нищожни средства. Андонов е привлякъл в проекта си три сериозни имена от киното и театралната сцена - Гергана Плетньова, Стоян Радев и Силвия Петкова. Всъщност целият му екип наброява едва 23-ма души, които са заснели филма за 17 дни в Родопите. Много ентусиасти от местните населени места са помагали доброволно на кинаджиите, работили дори без костюми и грим.

Авторът на сценария Явор Веселинов, ветеринарен лекар със седем издадени романа, създава главната героиня Вера специално за актрисата от Варненския театър Гергана Плетньова. Наскоро загубила баща си, Вера се връща в неговата вила в Родопите. Тони - нейният приятел, и Таня, тяхна обща дружка, я изненадват с неочаквана визита. Докато между тях се заформя любовен триъгълник, в съседната вила се настаняват Лили (натурщица Йорданка Ангелова) и Ники, в чиято роля е Стоян Радев. Той е изкупил земята около къщата на Вера и е готов на всичко, за да стане собственик и на нейната. Гергана дотолкова се слива с образа, че преживява лична трансформация по време на снимките. "Пускайки образа да влезе в мен, ролята се оказа лично изживяване, а не просто актьорска работа. Явно когато нещата се натрупат, човек има нужда да се очисти. Искам хората да разберат за момента, в който човек се обръща към себе си, отърсва се и продължава напред по-лек. Това изисква сериозно усилие, не става лесно", разказа актрисата. Търсейки коя е героинята й, стига до прозрението, че човек е някой само заради хората, с които е заобиколен, и нещата, които върши.

"Иска се лудост да участваш в неконвенционален и финансово необезпечен проект - казва режисьорът. - Работата беше изключително стресираща. Всички вложиха много сърце, рискувайки много, затова и се получи толкова истински филм."
Творбата вече е показвана "София мийтингс", а авторите чакат отговор от фестивала в Карлови вари. "Хората в голямото кино на Запад не очакват толкова амбициозни проекти от България. Сякаш такива теми като женската сексуалност не съществуват тук. Румъния бележи успехи напоследък, защото предлага едно удобно кино, третиращо национални теми, каквото може би очакват и от нас", обяснява предизвикателствата Андрей Андонов. Филмът ще излезе по екраните през есента. Билетите за прожекцията на 3 юни, една от акцентите в "Салон на изкуствата 2016", се намират на касите в НДК и в мрежата на Ticketportal.bg на цени от 10 лв. и намалени за ученици и студенти от 6 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай