"Любимец 13" за Владо Пенев и Валя Балканска

"Любимец 13" за Владо Пенев и Валя Балканска | StandartNews.com

Димитровград откри сезона на наградите в театъра

Серенада с кларнет изненада Вальо Танев, Мариан Бачев с първи приз

4 дни преди да разперят криле на "Икар"-ите, част от най-талантливите артисти на България "долетяха" в Димитровград и обраха статуетките "Любимец 13". В понеделник вечер на сцената на ОДТ "Апостол Карамитев" се събраха Владимир Пенев, Валентин Танев, Мариан Бачев и космическият глас Валя Балканска. И си тръгнаха със статуетки. Големият отсъстващ бе и големият победител - легендата Васил Михайлов. Повален от грип, доайенът, който през 1964 г. започва кариерата си именно в Димитровград, обеща, че скоро лично ще вземе наградата си - за "Легенда на българския театър". И ще види портрета си, нарисуван от търновската художничка Иваничка Панева, на "стената на славата" в салона, редом до този на Татяна Лолова - миналогодишния "Любимец 13".

"Излел е Дельо хайдутин...", а след него и "Любимците 13" - Владимир Пенев, Валентин Танев, Мариан Бачев, Мария Сапунджиева, Диян Георгиев, Вельо Горанов, Димитър Иванов, Елена Атанасова, Радина Думанян, Максим Генчев. За тях бяха статуетките на 23 март в Димитровград. За пръв път тази година журито раздаде награди в 15 категории.
Властелинът на аплаузите в понеделник вечер бе Владимир Пенев. "Инспектор Попов" грабна приза "Любимец 13" за главна мъжка роля. "Благодаря на прекрасната публика, вашето одобрение е най-голямата ми награда", каза бившият министър на културата.

"След 13 г. работа като актьор получавам първата си награда

и тя е "Любимец 13", страшно съм щастлив!", размаха статуетката в категория "Музикален театър" Мариян Бачев. И благодари на Борис Панкин, на учителите си от НАТФИЗ и на майка си, която бе в залата.

Серенада, освен статуетка, трогна Валентин Танев - най-добрият актьор в поддържаща роля. Диригентът на Забавно-духов оркестър-Димитровград Митя Йорданов го изненада с изпълнението на кларнетиста Веселин Митев. "Много съм развълнуван, за втори път свирят специално за мен", призна Танев. И се разкри строго пазена тайна. Оказа се, че Валентин умее да свири на кларнет, а първият му учител е баща му.

"Някога имаше Димитровска награда, сега аз ще отнеса в Смолян Димитровградска. Хвала за този празник, благодаря на екипа на театъра, който не е забравили най-ценното ни богатство - фолклорът. Двете награди - тази на Гайдарския състав "Петко войвода" от София и моята, са доказателство, че традициите са живи.

А дорде ги има, ще има българщина!

развълнувано прие "Любимец 13" недостижимата Валя Балканска.
"За разлика от партитура, която може да бъде изровена и възпроизведена или от филм, който може да бъде изваден от забравата чрез повторно гледане, животът на един спектакъл е мигове от 7 до 9. Може би затова актьорската професия е толкова трудна, а актьорите имат нужда от подкрепа и разбиране", каза пък Вельо Горанов, който взе почетен "Любимец 13" за принос в драматичното изкуство и пантомимата и подари на публиката с изключителен етюд.

Но най-голяма бе радостта на "Надеждата на българския театър" - абсолвента от класа на проф. Атанас Атанасов в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" Диян Георгиев. Призът му връчи лично кметът на община Димитровград Иво Димов с думите: "Това няма да е последната награда на Диян, но съм сигурен, че

никога няма да забрави къде и от кого е получил първата си

Призът на младия актьор има и финансов еквивалент - ОДТ "Апостол Карамитев" ще финансира първото му участие като актьор, в театъра, където ще работи.

Една от статуетките, изработени от пловдивския скулптор Атанас Карадечев, пък потегли към небето. Голямата актриса от Габрово Ружа Николова не дочака наградата си - издъхна на 11 март. А публиката и колегите я почетоха на крака, със сълзи и с бурни аплодисменти. "Много съм впечатлена от идеята за наградите, уюта и атмосферата в този малък театър, където преди много години започнах пътя си на режисьор", развълнувано прие "Любимец"-а на Ружа Николова директорката на ДТ "Рачо Стоянов"-Габрово Невена Митева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай