„Котарашки“ с концерт на 14 юли в Ла Рошел

Групата гостува на Франкофоли за националния празник на Франция

„Котарашки“ с концерт на 14 юли в Ла Рошел | StandartNews.com

„Котарашки“ са първите българи, които влизат в селекцията на един от най-старите и популярни в Европа фестивали за съвременна музика – „Франкофоли“ в Ла Рошел. Те ще свирят на 14 юли в последния ден на форума и национален празник на страната. Родните артисти ще излязат на отворена сцена пред хилядите фенове, които всяка година се събират за събитието в прекрасния град край океана. 150 000 меломани редовно аплодират звездите.

Участието на „Котарашки“ е от календара на Българския културен институт в Париж в партньорство с „Франкофоли“. Тази година меломанският форум отбелязва 35-то издание във Франция и 8 по света, сред които в Монреал /Канада/, Спа/Белгия/, Нова Каледония, Благоевград.  За годините на съществуването му от сцената на „Франкофоли“ в Ла Рошел са пяли най-големите световни френски звезди – Шарл Азнавур, Джони Холидей, Патрисия Каас, Силви Вартан, Ванеса Паради, както и превърналите се днес  в идоли за феновете ЗАЗ, Мика, ДЖ Снейк, Имани, Шарлот Гейнсбург, Давид Гета...

Никола Груев-Kottarashky е от изключително интересните фигури в  съвременната българска музика. Издава го берлинският лейбъл Asphalt Tango. Той смесва елементи от фолклор с рок, фънк, блус, джаз, електорнна музика. Стилът му е абсолютно разпознаваем,  а на парчетата му танцуват в клубове по цял свят.

„Франкофоли“ възстановява своето провеждане в България през 2015-а след 20-годишно прекъсване. Петото му издание в Благоевград е на 21 и 22 юни с концерти на френската поп звезда  Кенджи Жирак, една от най-актуалните американски изпълнителки LP, френската електро-суинг банда „Караван палас“, Дан Балан и румънските звезди от „Моранди“. 

Фото: Димитър Караниколов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай