Кои филми и актьори спечелиха на феста в Свети Влас

"Шекспир като улично куче" стана номер едно, група младоци бяха отличени за главни роли

Кои филми и актьори спечелиха на феста в Свети Влас | StandartNews.com

Филмът „Шекспир като улично куче“ на режисьора Валери Йорданов спечели наградата за Най-добър филм на второто издание на Свети Влас Филм Фест, а Александра Костова, която се превъплъти в Петя Дубарова, бе отличена за най-добра актриса. Това стана на официална церемония в амфитеатър „Арена“ в курортния град. Статуетката приеха актьорите от филма Владислав Стоименов и Васил Илиев, а тя им бе връчена от изпълнителния директор на Национален филмов център Петър Тодоров. 

"Шекспир като улично куче" се очерта като безспорен фаворит на фестивала и спечели в пет от общо седем категории. Останалите статуетки отидоха за най-добър режисьор за Валери Йорданов, за операторско майсторство за Борис Славков, за поддържаща мъжка роля за Захари Бахаров и главна мъжка роля. Журито беше категорично, че наградата за главна мъжка роля отива равностойно и при двамата млади актьори от филма Владислав Стоименов и Васил Илиев за впечатляващия им и силен актьорски тандем, за майсторската работа с детайла и прецизната работа върху изграждането на характерите.

Журито определи Александра Костова като най-добра актриса за ролята си на Петя от „Петя на моята Петя“. Тя спечели техните професионални оценки за искрената сърдечност, с която разкрива образа на съвременния млад човек, който търси идентичност чрез поезията на Петя Дубарова. За поддържаща женска роля призът отиде при Александра Сърчаджиева за филма „Изкуството да падаш“ за блестящата й интерпретация на женския образ в травмиращата постсоциалистическа действителност по времето на прехода в България. Закриващата вечер от фестивала продължи с прожекция на филма „Голата истина за група Жигули“, който беше представен от режисьора Виктор Божинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай