Киношедьоври на "Златната липа"

Киношедьоври на "Златната липа" | StandartNews.com

Точно след месец Стара Загора отново ще се превърне в столица на модерното европейско кино. Стартът на третото издание на фестивала "Златната липа" е 30 май, а финалът - 3 юни. С амбицията на вече утвърден и уважаван у нас и Европа културен форум, фестът ще представи 35 филма от 16 европейски страни - Косово, Естония, Швеция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Испания, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Турция, Австрия, Дания и България. Конкурсната програма включва 12 ленти, а извънконкурсната програма - 19 заглавия.

В програмата, посветена на "100 години Българско кино", ще бъдат представени 5 родни пълнометражни и 7 късометражни творби. Достойнствата на кинотворбите ще бъдат оценявани от авторитетно международно жури, в чийто състав влизат утвърдени кинотворци от България, Белгия, Естония, Испания и Литва. Прожекциите ще бъдат в две зали - на Старозагорската опера и на регионалната библиотека "Захарий Княжески" и ще са безплатни. "Това е един своеобразен подарък към гражданите и най-вече към младите хора в Града на липите, поетите и правите улици. Ние вярваме, че фестивалът ще провокира творческото начало у всеки, който през седмицата на "Златната липа" умишлено се остави да бъде увлечен от водовъртежа от събития, от познати от екрана лица и от търсенията на новата вълна кинотворци на Стария континент", казва създателят на фестивала и негов директор, режисьорът Магдалена Ралчева.

И третото издание на фестивала "Златната липа" 2015 ще се проведе под егидата и с изключителната подкрепа на община Стара Загора. Премиери на нови книги, срещи с емблематични български актьори, дискусията "100 години българско кино", уникална изложба с оригинални афиши на български филми от миналото са част от съпътстващите събитие на феста.
Скоро ще стане известно и кой ще е специалният гост на форума, който ще получи наградата за цялостен принос в киното. Той ще има посади своята липа и ще остави името си в Алеята на звездите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай