Кината искат да бъдат освободени от наеми

Затварянето им заради коронавируса е необмислено твърди Асоциацията на българските киносалони

Кината искат да бъдат освободени от наеми | StandartNews.com

Документ, който освобождава кината от наеми, поиска „Асоциацията на българските киносалони”. Това е отговорът й на заповедта на културното министерство за забрана на всякакви културни мероприятия, включително и кинопрожекции.

ВИЖ ОЩЕ: Банов се извинил на Фахрадин

Мярката е неадекватна и необмислена, твърди  Асоциацията. Смятаме, че това беше абсолютно спонтанно решение. Неадекватно е, защото елементарно проучване показа, че всички държави имат изготвени здравни алгоритми. При тях мерките за ограничаване на заразата съответстват на разпространението, обясни председателят на "Асоциацията на българските киносалони" Божидар Илиев пред Нова тв.

ВИЖ ОЩЕ:Боил Банов разгневи кинаджии

Това е абсолютно крайна мярка в момента. По-големият проблем не са загубите, защото такива търпи цялата икономика, проблемът е заповедта, която беше пусната. В нея пише, че се забраняват посещенията на кина, но не пише, че се затварят обектите. Ние не сме в ситуация, която ни оневинява пред нашите доставчици, наемодатели, работници и служители, допълни той.

От "Асоциацията на българските киносалони" искат документ, който да им гарантира, че се освобождават от наеми и че ситуацията го изисква.

„В работата си не решавам нищо спонтанно. Много обмислено е това предложение и то е свързано с дублирането на двата вируса. Грип Б, заради който учениците са във ваканция, в момента, в който се съчета с първи случай на коронавирус, тези мерки са задължителни и най-адекватни”, отговори в ефира на Нова тв министърът на културата Боил Банов.„Аз не издавам заповедта за това, кой трябва да бъде санкциониран. Това е работа на здравните органи. Вероятно РЗИ могат да проверят и да реагират. Грип Б е ключът. При поява на коронавирус и грип от тип Б тези мерки за задължителни, адекватни и безспорни. Когато грипната вълна отмине, мерките ще се преразгледат. Съчетанието на тези два вируса прави опасността много голяма. Здравето на хората е на първо място. Целта е да не стане като в Италия. Целта е превантивно да отблокираме поне единия вирус”, продължи министърът. Той апелира към всички да се съобразят с мерките, които според него няма да траят дълго.

„Театрите няма да бъдат лишени от нищо. Те ще имат възможността да наваксат. Ако трябва да се взимат по-сериозни мерки, тогава ще се обмислят вариантите за компенсиране на всички в тази среда”, обясни Банов.

Утре се очаква среща на представителите на кина и театри с министърът на културата Боил Банов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай