Вторник,

Боил Банов разгневи кинаджии

От: Агенция Стандарт -
346
Боил Банов разгневи кинаджии
A
A
A

От Асоциацията на киносалоните в отворено писмо до Бойко Борисов и медиите искат оставката на министъра на културата Боил Банов. „На първо място искаме да подчертаем, че на заседанието на МС на 08.03.2020 г. мерките предложени спонтанно от министъра на културата г-н Боил Банов бяха неадекватни и напълно необмислени. В редица държави с десетки пъти повече доказано болни от COVID-19 се прилагат алгоритми, които свързват пряко броя на заболелите със забрана за струпване над определен брой хора на обществени места – пример за това е Швейцария. В тази връзка беше смислено да се разработи ясен алгоритъм до какъв брой хора могат да бъдат допускани и при какви ограничения – например можеше да бъде задължително между зрителите да се оставя по една празна седалка или друга смислена и логическа оправдана мярка. В Швейцария действа ограничение за провеждане на мероприятия над 1000 души, което е съобразено с броя болни от COVID-19 по споменатия алгоритъм.

Също така от изказването на министър Банов става ясно колко е неадекватна информацията, с която той разполага за броя на местата в кинозалите – за сведение ще отбележим, че кинозали с 400-500 броя места има само във  Варна (Фестивален и конгресен център) и в  София (НДК). Масово кинозалите в действащата киномрежа са с капацитет между 50 и 200 места. Ако г-н Банов се вълнуваше поне малко от състоянието на киномрежата, можеше да се информира чрез подопечния си Национален филмов център за актуалната посещаемост в киносалоните. По ЗФИ всички киносалони два пъти седмично отчитат зрителската си посещаемост и е съвсем видно, че тя е несравнимо по-малка от други места за масово събиране на хора. Например, средно 340 000 души използват софийското метро на ден - по данни от 2018 година – не намерихме по актуални, уви, докато всички киносалони в България имат 13 700 среднодневно зрители, разпределени в над 200 кинозали в цялата страна. Можем да бъдем щастливи, че г-н Банов не е министър на транспорта, защото щеше да затвори и метрото, и летищата, и гарите.

Как така министърът на културата предложи да спре културният живот в цялата държава, като това се случва на фона на трудно оцеляващите кина, на фона на напълно абдикиралата държава от защита на авторските права и развилнялата се в тази връзка пиратство?“

От Сдружението на киносалоните настояват за правна рамка, която да не предизвика апокалипсис в и без това трудно оцеляващата киномрежа. „Тук е мястото да зададем и резонния въпрос – как се стигна до извода, че кината и театрите са най-рисковите места?! Защо не се затворят всички места за масово събиране на хора, които са далеч по-рискови – търговски центрове, ресторанти, клубове, кафенета, обществен транспорт?! В тази обекти концентрацията на хора е далеч по-голяма и ако говорим за изхранване на хора, рискът от заразяване с COVID-19 е далеч по-голям, отколкото седейки в киносалон!

На следващо място искаме да подчертаем пълната неяснота, която породи Заповед № РД-01-117/08.03.2020 на министъра на здравеопазването. В нея не се цитира ясно и точно „спиране на експлоатацията“ или „затваряне“ на киносалоните, а е написано да се „преустановят посещенията на културни мероприятия, в т.ч. кина“, което реално звучи повече като разпореждане хората да не посещават такива мероприятия, отколкото да е правно основание за операторите да затворят кината. Реално ние изпадаме в ситуация на неизпълнение на договорни задължения към наши контрагенти, както и по трудово-правните взаимоотношения с нашите служители, без наличието на документ за форсмажорни обстоятелства. Така вредата на киносалоните става неизмеримо по-голяма. Ще посочим също, че във всички градове изпълнението на цитираната заповед се извършва по неясен начин – правят се предписания от МВР, на което не е възложено изпълнение на цитираната заповед. А при запитване от наша страна към Регионалните здравни инспекции „какво да правим“, получаваме „вдигане на рамене“ и липса на всякакъв документ.

За да се избегне съмнение – ние не оспорваме необходимостта от превантивната мярка, но считаме, че тя трябва да бъде съобразена по мащаб, начин на приложение и да бъде ясно указана правната рамка, по която тя се прилага“, пише още  Божидар Илиев, председател на управителния съвет на сдружението.

 


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com