Боил Банов разгневи кинаджии

От Асоциацията на киносалоните искат оставката на арт министъра

Боил Банов разгневи кинаджии | StandartNews.com

От Асоциацията на киносалоните в отворено писмо до Бойко Борисов и медиите искат оставката на министъра на културата Боил Банов. „На първо място искаме да подчертаем, че на заседанието на МС на 08.03.2020 г. мерките предложени спонтанно от министъра на културата г-н Боил Банов бяха неадекватни и напълно необмислени. В редица държави с десетки пъти повече доказано болни от COVID-19 се прилагат алгоритми, които свързват пряко броя на заболелите със забрана за струпване над определен брой хора на обществени места – пример за това е Швейцария. В тази връзка беше смислено да се разработи ясен алгоритъм до какъв брой хора могат да бъдат допускани и при какви ограничения – например можеше да бъде задължително между зрителите да се оставя по една празна седалка или друга смислена и логическа оправдана мярка. В Швейцария действа ограничение за провеждане на мероприятия над 1000 души, което е съобразено с броя болни от COVID-19 по споменатия алгоритъм.

Също така от изказването на министър Банов става ясно колко е неадекватна информацията, с която той разполага за броя на местата в кинозалите – за сведение ще отбележим, че кинозали с 400-500 броя места има само във  Варна (Фестивален и конгресен център) и в  София (НДК). Масово кинозалите в действащата киномрежа са с капацитет между 50 и 200 места. Ако г-н Банов се вълнуваше поне малко от състоянието на киномрежата, можеше да се информира чрез подопечния си Национален филмов център за актуалната посещаемост в киносалоните. По ЗФИ всички киносалони два пъти седмично отчитат зрителската си посещаемост и е съвсем видно, че тя е несравнимо по-малка от други места за масово събиране на хора. Например, средно 340 000 души използват софийското метро на ден - по данни от 2018 година – не намерихме по актуални, уви, докато всички киносалони в България имат 13 700 среднодневно зрители, разпределени в над 200 кинозали в цялата страна. Можем да бъдем щастливи, че г-н Банов не е министър на транспорта, защото щеше да затвори и метрото, и летищата, и гарите.

Как така министърът на културата предложи да спре културният живот в цялата държава, като това се случва на фона на трудно оцеляващите кина, на фона на напълно абдикиралата държава от защита на авторските права и развилнялата се в тази връзка пиратство?“

От Сдружението на киносалоните настояват за правна рамка, която да не предизвика апокалипсис в и без това трудно оцеляващата киномрежа. „Тук е мястото да зададем и резонния въпрос – как се стигна до извода, че кината и театрите са най-рисковите места?! Защо не се затворят всички места за масово събиране на хора, които са далеч по-рискови – търговски центрове, ресторанти, клубове, кафенета, обществен транспорт?! В тази обекти концентрацията на хора е далеч по-голяма и ако говорим за изхранване на хора, рискът от заразяване с COVID-19 е далеч по-голям, отколкото седейки в киносалон!

На следващо място искаме да подчертаем пълната неяснота, която породи Заповед № РД-01-117/08.03.2020 на министъра на здравеопазването. В нея не се цитира ясно и точно „спиране на експлоатацията“ или „затваряне“ на киносалоните, а е написано да се „преустановят посещенията на културни мероприятия, в т.ч. кина“, което реално звучи повече като разпореждане хората да не посещават такива мероприятия, отколкото да е правно основание за операторите да затворят кината. Реално ние изпадаме в ситуация на неизпълнение на договорни задължения към наши контрагенти, както и по трудово-правните взаимоотношения с нашите служители, без наличието на документ за форсмажорни обстоятелства. Така вредата на киносалоните става неизмеримо по-голяма. Ще посочим също, че във всички градове изпълнението на цитираната заповед се извършва по неясен начин – правят се предписания от МВР, на което не е възложено изпълнение на цитираната заповед. А при запитване от наша страна към Регионалните здравни инспекции „какво да правим“, получаваме „вдигане на рамене“ и липса на всякакъв документ.

За да се избегне съмнение – ние не оспорваме необходимостта от превантивната мярка, но считаме, че тя трябва да бъде съобразена по мащаб, начин на приложение и да бъде ясно указана правната рамка, по която тя се прилага“, пише още  Божидар Илиев, председател на управителния съвет на сдружението.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай