Христо Живков си отиде преди отново да снима с Мел Гибсън

Топ актьорът очакваше сценария на „Страстите Христови“ 2

Христо Живков си отиде преди отново да снима с Мел Гибсън | StandartNews.com

Христо Живков си отиде преди отново да застане пред камерите на Мел Гибсън. Топ актьорът, който почина в Ел Ей от  рак само на 48, беше едно от много малкото сигурни имена в „Страстите Христови“ 2 – продължението на филма, в който неговият Свети Йоан впечатли целия филмов свят. Тогава световни критици написаха, че най-впечатляващото, което Живков постига в изграждането на образа, е терзанието, изписано върху лицето му. "Той дори няма нужда от реплики", бяха категорични анализаторите. 

Христо Живков до последно избягва да коментира до къде е стигнал проектът за втората част на „Страстите Христови“, знаейки – още като режисьор и продуцент, че подобни грандиозни продукции са въпрос на време и пари. Но той беше сред първите, на които от щаба на Мел Гибсън трябваше да изпратят сценария.      

Още от началото на кариерата си Христо Живков работи със световни величия в седмото изкуство. Първият му суперпробив на световния екран е във филма на Ермано Олми "Занаятът на оръжията".

"В момента, в който на кастинга срещнах погледа на Олми, разбрах, че винаги сме се познавали. Може би се бяхме срещали в предишен живот", върна лентата Христо преди време пред „Стандарт“. Той побеждава 1500 кандидати за образа - между тях е и Рики Мартин. После двамата преминават през различни изпитания, докато на финала кинопатриархът на Италия налага българина за Джовани ди Медичи - национален герой в родината му.

Емир Кустурица пък вика Христо за мега спектакъла "Великата Гърция - митът за произхода", където участва и изключителният Джанкарло Джанини в ролята на Оракула. Българинът беше в главната роля и в "В моя памет" на Саверио Костанцо - филмът откри фестивала в Берлин през 2007-а, а след финалните надписи близо 2000 души аплодираха Христо на крака. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай