Харисън Форд попари надеждите на феновете

Приключих с Индиана Джоунс, категоричен е актьорът

Харисън Форд попари надеждите на феновете | StandartNews.com

„Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ е бляскав финал за един от най-великите филмови герои на всички времена. Макар и пред пенсия, световноизвестният археолог е на крачка от възможността да промени хода на цивилизацията в поредно грандиозно приключение. Но Харисън Форд попари всякакви надежди на еуфоричните фенове: „Няма да ви заблуждавам. Това е моето последно участие. Мисля, че направихме всичко, което исках да изградя в този образ. Ако някой желае нещо друго, нека продължи. Аз приключих. Мисля, че Дженифър Лопес би била фантастична в ролята на Индиана Джоунс“, откровено-ироничен е киноасът.   

Екшънът е виртуозно измислен и осъществен. Участниците в него с лекота преминават през държави и епохи – започват през 1944 г. в сърцето на Европа, която се бори с Хитлер, за да продължат през 1969-та в Ню Йорк, Танжер и Атина, а после да се върнат с векове назад. Конфликтите на планетата са майсторски маркирани, за да стане ясно за пореден път, че жестоките идиотщини са едни и същи – от Римската империя, през нацизма, до кретенизмите на Студената война и жертвите във Виетнам. Професор Джоунс попада в ужасна ситуация, след като американското правителство вербува бивши врагове от Втората световна война, за да изпревари СССР в състезанието за овладяването на космоса. Волер – бивш нацист и настоящ член на НАСА, работи за кацането на Луната, но е решен да прекрои света. Сблъсъкът с археолога е неизбежен. На сцената се появява Хелена – кръщелница и крайна авантюристка, дъщеря на покоен приятел. В ролите са още Джон Рис Дейвис, Фийби Уолър-Бридж, Мадс Микелсен, Бойд Холбрук, Антонио Бандерас, Тоби Джоунс, Томас Кречман, Шонет Рене Уилсън, Оливър Рихтерс.

Харисън Форд е в стихията си – от първите сцени, в които е подмладен от така популярния напоследък изкуствен интелект и технологията за премахване на стареенето FaceSwap, до носталгичния финал. Филмът завладява с цитати, асоциации, метафори, препратки – всеки, който добре познава вселената „Индиана Джоунс“ изживява голямо удоволствие. Наивизмът преминава в ирония, възторгът в сарказъм - колкото и да са напреднали чудесиите, те няма как да пресъздадат човешките емоциите.

На кинофестивала в Кан, където беше премиерата на "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата", Харисън Форд обясни, че се чувства добре в кожата си. "Не поглеждам назад и не казвам: "Иска ми се отново да съм онова момче", защото няма да е истина. Беше страхотно да съм млад, но, по дяволите, бих могъл да съм мъртъв, а аз просто съм по-възрастен". Режисьорът на филма Джеймс Манголд също коментира, че изкуственият интелект не може да замени човека и чувствата му. Харисън Форд продължава напред - ще снима още поне по един сезон на уестърн сериала "1923" и комедията "Shrinking". Изключително добро впечатление прави партньорката на Форд - Фийби Мери Уолър-Брид, позната на масовата публика от филмите „Сбогом, Кристофър Робин", „Соло: История от Междузвездни войни“ и „Желязната лейди“,  от сериалите „Fleabag“ и „Убивайки Ийв“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай