Изложба на Захари Каменов в Галерия "Средец"

Изложба на Захари Каменов в Галерия "Средец" | StandartNews.com

Ретроспективна изложба „Графика" на художника Захари Каменов ще бъде официално открита на 11 май 2015 г. /понеделник/ от 18:00 часа в Галерия „Средец" на Министерството на културата на бул. "Ал. Стамболийски" № 17.

Изложбата е ретроспективна и обхваща периода от средата на 80-те години до 2010 година. В експозицията са включени около 60 графики, изпълнени в техника „дълбок печат", някои от които се показват и за първи път пред българска публика. Захари Каменов има вече над 30 самостоятелни изложби - предимно в Япония, Турция, Франция и Холандия.

Изложбата в престижната галерия на Министерството на културата ще бъде открита от изкуствоведа доц. д-р Ружа Маринска, която ще представи творческите търсения на известния ни художник и ще разкаже за темите и сюжетите, които продължават да го вълнуват.

Графичното творчество на Захари Каменов до голяма степен е вдъхновено и от Япония. Художникът има и цял цикъл, посветен на Япония - страна, в която го отвеждат ежегодните му изложби до края на 90-те. Сбирката, рисувана по музиката на Рюичи Сакамото, е вдъхновена от японската култура, чието автентично лице художникът среща в занаятчийски ателиета по планините на островите. Друг графичен цикъл Каменов създава и по стиховете на Борис Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай