Понеделник,

Интересно! Изложба за Втората световна война в София

От: Редакция -
1780
Интересно! Изложба за Втората световна война в София
A
A
A

Последна възможност ще имат столичани да видят изложбата, която предизвиква посетителите да погледнат войната през очите на хората, които са я преживели. Това съобщават от Националния военноисторически музей в София.

Пространството за изживяване "Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София" може да бъде посетено до края на август. Експозицията потапя присъстващите в атмосферата преди и след началото на Втората световна война. Посетителите ще имат възможност да се "разходят" из София от 30-те години на миналия век, а след това ще видят, чуят и усетят съкрушителния удар, който бомбардировките нанасят върху облика на града, и ще съпреживеят съдбата на стотиците, останали без дом.

Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори като Асен Блатечки, Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Меглена Караламбова и Валентин Ганев, допълват картината на едни от най-драматичните дни за София и нейните граждани.

Пространството за изживяване "Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София" е проект, реализиран в партньорство с Българската национална филмотека, финансиран от програма "Култура" на Столична община. Изложбата е открита през ноември 2019 г. В нея присъстват сетивни стимули, автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати. Към проекта е разработен и специален сайт.

Специално подготвени интерактивни приложения позволяват да се проследи съдбата на обществени и административни сгради, частни домове, църкви и паметници – материален символ на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са безвъзвратно разрушени от бомбардировките и представят историческите факти за най-големите въздушни нападения на София.

Пространството може да се разгледа до края на август в работните дни на Националния военноисторически музей от сряда до неделя, от 10,00 до 18,00 часа.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички