"Игра на тронове" счупи рекорд

Екипът на "Игра на тронове" с всички си статуетки, които спечели, ЕПА/БГНЕС

"Игра на тронове" счупи рекорд | StandartNews.com

Мат Деймън се заяждаше с водещия Джими Кимил, докато хрупаше ябълка

 

Голяма нощ връхлетя екипа на "Игра на тронове" в неделя. След като спечели 12 от телевизионните отличия "Еми", сериалът увеличи колекцията си от статуетки на 38 и така счупи рекорда за най-награждавана продукция в историята. Кървавата сага изпревари само с една бройка комедийния ситком "Фрейзър", който държеше рекорда от 11 години до днес. Без никой да се изненада, фентъзи поредицата беше обявена за най-добра тв драма за втора поредна година. Епичният девети епизод "Битката на копелетата" донесе специални отличия за сценарии за Дейвид Беньоф и Ди Би Уайс и за режисура на Мигел Сапочник.

Телвизионните "Оскари" бяха раздадени в неделя вечер в Ел Ей за 68-и път. И както традицията повелява, целият кино елит на Америка се събра, изтупан в елегантност и блясък. Водещ беше комикът Джими Кимел, който беше номиниран и в категорията за токшоута със своето „Джими Кимъл на живо!". След като не спечели, Мат Деймън излезе на сцената, за да блесне с една от най-смешните шеги за вечерта. Ръфайки ябълка, Деймън каза: "Това е толкова унизително. Ти загуби и сега трябва да стоиш пред всички през цялото време. Сигурно искаш да се прибереш вкъщи, да се завиеш и да поплачеш. Ти си един голям загубеняк."

При комедиите триумфира "Вице", който е номиниран 42 пъти за "Еми". Главната актриса Джулия Луис Драйфус спечели 3-килограмова статуетка на крилата жена, олицетворяваща музата на изкуствата. Някогашната звезда от "Зайнфелд" сподели, че баща й е починал преди два дни. "Посвещавам приза на моя баща - Уилям Луис Драйфус. Доволна съм, че той харесваше "Вице", защото неговото мнение е онова, което имаше значение за мен."

Беше страхотна вечер и за "Американска криминална история: Народът срещу О. Джей Симпсън" на Райън Мърфи, който стоеше и зад някогашния хит "Отчаяни съпруги". С 22 номинцации поредицата беше обявена за най-добър мини сериал. Звездите Стърлин K. Браун и Кортни Б. Ванс бяха отличени индивидуално, а Сара Полсън взе първата си "Еми" за ролята си на прокурора Марша Кларк. Актрисата беше на церемонията със самата Марша Кларк, която сега е на 63. Според някои нейната прокурорска некомпетентност е част от причината за оправдателната присъда на О. Джей Симпсън в делото на века за убийството на приятелката му и любовника й. Речта на Сара при получаването на приза разплака Марша: "Тя е сложен и интелигентен човек, майка на две деца с гигантско сърце, която се буди всеки ден и се посвещава на борбата с грешното. Аз, заедно с останалата част на света, бях повърхностна и невнимателна в моята преценка. Радвам се, че стоя тук днес пред всички и казвам: Съжалявам".

В "Народът срещу О Джей Симпсън" участват много звезди: Куба Гудинг Джуниър като О Джей, Джон Траволта и Кортни Б. Ванс играят адвокатите му, Дейвид Шуимър от "Приятели" е в ролята на Робърт Кардашиян. Сериалът отново предизвика вниманието към може би най-скандалното дело в Щатите от 1994 г., в което расовите проблеми бяха намесени наравно с правосъдната система. О Джей беше оправдан, но в момента е в затвора за обир и излежава 33-годишна присъда.
Изненадваща беше наречена победата на Рами Малек в категорията актьор в драматичен сериал за героя му в "Господин Робот" - параноичния, социално неумел хакер. При дамите победи Татяна Маслани за Orphan Black - донякъде изненада, защото се очакваше отново да спечели Виола Дейвис в How to Get Away With Murder. Най-добър актьор в комедиен сериал стана Джефри Тамбор за "Прозрачен".

Темата за расовото разнообразие в най-обичаната от народа каста на Америка - тази на актьорите, беше засегната няколко пъти от водещия. Кимел откри шоуто с шега за склонността на Холивуд да говори колко много го е грижа за многообразието, без непременно да прави нещо за неговото обогатяване. Не толкова смешен момент настана, когато актьорът Азиз Ансари беше прекъснат от музика и не можа да довърши речта си по време на приемането на наградата за сценарии на Master of None.

Джими Кимел изглежда беше взел много насериозно отговорностите си като водещ, защото беше осигурил 7 хиляди сандвича с фъстъчено масло, направени от майка му - вероятно с малко помощ от друг, които бяха раздавани на аудиторията от две деца от новия сериал Stranger Things.

От "Игра на тронове" дефилираха с ампломб и на червения килим. Емилия Кларк беше във "Ателие Версаче" в телесен цвят. Мейзи Уилямс, която получи първата си номинация тази година, беше неузнаваема с бретон и черна рокля с флорални мотиви. Софи Търнър също обра овации с новата си визия на блондинка в черна рокля "Валентино".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай