Хвалиха Камен Калев в Кан

Хвалиха Камен Калев в Кан | StandartNews.com

Филмът на Камен Калев "Скъпа моя нощ" имаше премиера в петък в Кан. Късометражната лента пресъздава убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд на 28 юни 1914 г. в Сараево. Киновойнството похвали играта на Самуел Финци, който влиза в кожата на Франц Фердинанд, и Гергана Плетньова, превърнала се в съпругата му, херцогиня София фон Хоенберг. Швейцарският актьор Жил Чути също участва в екранната драма.

"Скъпа моя нощ" е сегмент от "Мостовете на Сараево" - филм-омнибус от тринадесет отделни късометражки, заснети от признати европейски режисьори. Между тях са Жан Люк Годар, Кристи Пую, Сергей Лозница, Урсула Майер, Леонардо ди Костанцо... Продукцията тръгва по-кината във Франция на 2 юни 2014.

Международният проект беше представен в извънконкурсната програма на форума. Копродукцията между Франция, Португалия, Босна, Швейцария и Германия стартира по идея на Жан Мишел Фродон, главен редактор на култовото списание "Кайе дьо синема", и организаторите на кинофестивала в Сараево. Всеки от кинаджиите показва "своето" Сараево и неговото значение в контекста на европейската история през последните сто години - при пълна свобода на изразните средства и без ограничения в сюжета и стилистиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай