Голямо признание за Италия. Включено е в списъка на ЮНЕСКО

Италианският министър на културата с коментар

Голямо признание за Италия. Включено е в списъка на ЮНЕСКО | StandartNews.com

Голямо признание за Италия. Тяхното оперно пеене беше включено в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО - престижно признание за четиривековното изкуство, съчетаващо костюмна драма и музика.

ЮНЕСКО - агенцията на ООН за култура, съобщи, че е включила оперното пеене в категорията си за нематериално културно наследство, в която вече фигурират други известни италиански практики като правенето на пица.

Италианският министър на културата Дженаро Санджулиано приветства решението на ЮНЕСКО. "Това е нещо историческо... голямо признание с включването на операта "белканто" (красиво пеене) в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство. Трябва да се гордеем с това", каза Санджулиано по общественото радио RAI.

Италианската опера се развива около края на 16-и век и началото на 17-и век във Флоренция, в двора на семейство Медичи. Обикновено тя включва сложни сюжети и постановки, и виртуозно пеене.
 

На 18-ата сесия на Междуправителствения комитет за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО в Ботсвана беше взето решение в списъка да бъдат включени също болерото по предложение на Мексико и Куба и ифтарът - храненето в края на мюсюлманския пост Рамазан по предложение на Азербайджан, Иран, Узбекистан и Турция, предава БТА.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай