Гледаме Гяуров и Красимира Стоянова по БНТ2

За първи път Софийската опера и балет със спектакли на малкия екран

Гледаме Гяуров и Красимира Стоянова по БНТ2 | StandartNews.com

Софийската опера и балет безвъзмездно предоставя на БНТ за излъчване много свои спектакли, заснети пред последните години. Така трупата се присъединява към много световни оперни театри и симфонични оркестри, които дават възможност на меломаните да гледат записи на постановки и концерти чрез различни платформи.

Най-добрите спектакли на първия оперен театър в България ще бъдат излъчвани в програмата на БНТ 2. Началото е на 12 април, неделя, от 20:30 часа, а първата постановка, която ще видят зрителите, е шедьовърът на Джоакино Росини „Севилският бръснар“.

Операта е написана за по-малко от три седмици и вместо предполагаемия триумф, е освиркана от публиката. Днес „Севилският бръснар“ е сред най-често играните опери в света. В постановката на Пламен Карталов от 1996 година ще видим  Юлиан Константинов, Ирена Петкова, Камен Чанев и Николай Добрев. Диригент е Емил Табаков.

В следващите седмици зрителите ще се насладят на „Аида“, „Гуарани“ с Красимира Стоянова и Юлиан Константинов, „Дон Карлос“ с Николай Гяуров , „Лакме“, „Цар Калоян“, „Селска чест“, „Джани Скики“ и редица други.

През последните 20 години на сцената на Софийската опера са гостували световноизвестни певци и режисьори и сега, благодарение на инициативата на Софийската опера и БНТ, зрителите ще се насладят на тези незабравими спектакли в ефир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай