Гледаме документален спектакъл на Театър „Азарян“

Премиерата е на 29 ноември на Международния фестивал-лаборатория

Гледаме документален спектакъл на Театър „Азарян“ | StandartNews.com

Документалния спектакъл „Апарт” ще гледат премиерно зрителите на Театър „Азарян“ на 29 ноември в рамките на Международния фестивал-лаборатория. Постановката е режисьорски дебют на Илко Ганев. Представлението борави със средствата на пърформанса и въздейства като арт инсталация, за да разкрие възможностите на камерното сценично пространство в Театър „Азарян“. Ценителите, разположени в ограничен брой места, ще съпреживеят уникален експеримент, съчетаващ интерактивно поднесени документални текстове, съчинения и интервюта за живота на някои от най-обичаните ни звезди.  Историите  за света на киното и театъра са разказани от авторите на сборника „Артисти със сребро в косите” и събрани в драматургична рамка от актрисата Людмила Сланева.

Заглавието „Апарт” идва от термин в театъра, който означава думи на персонажа, произнесени директно към публиката.  Ще чуем размисли и мъдрости на Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, Ицхак Финци, Никола Петков, Красимира Казанджиева, Стефан Германов, Стефан Илиев – Чечо, Христо Домусчиев... Вълненията и емоциите ще бъдат „изиграни“ от младоците  Антъни Пенев,  Бориса Сарафова,  Димитър Крумов,  Надя Керанова, Петя Бончева и Севар Иванов. Визуалната среда и видеомапинга са на Владислав Илиев, а в подготовката на видеоинсталацията участват Павел Павлов, Александър Ковачев, Александра Апостолова и фотографът Светослав Караджов.

„Как бързо тече времето и колко  преходно е всичко са основните теми, които ни интересуваха, докато репетирахме. Артистът винаги изглежда  малко  „в повече“. В интервютата на известни актьори открихме за пореден път, че човекът в твореца е особена порода. Той е способен да види и усети неща, които остават невидими за другите и да живее в тази невидимост като че ли точно тя е животът. А може би е. Погледнат отстрани, актьорът често изглежда  като луд. Но той по-скоро е другаде. И може да те заведе там“ ,  споделя Илко Ганев. „Открих, че в разказите на хората, които живеят и дишат вътре и с  театъра има нещо налудничаво, лунатично и дори фанатично. Но времето е нещо, което отнема тази прекрасна лудост.  Артистът живее в сблъсъка между времето и безвремието. Живее, дори когато животът спира в чисто физически смисъл. Артистът е „особен род животно“. Не е като другите.  Мисля, че „Апарт“ се занимава и с тази тема. А тя е моя тема отдавна“, допълва  Людмила Сланева, компилирала текстовете и интервютата на легендарните артисти специално за проекта. Самата тя е завършила при големия Крикор Азарян, чийто емблематично име носи и театърът, в който ще се случи  премиерата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай