Гай Ричи се върна на бял кон

„Джентълмените“ е най-добрият филм, подписан от бившия съпруг на Мадона

Гай Ричи се върна на бял кон | StandartNews.com

Гай Ричи се завърна на бял кон в гангстерското кино. „Джентълмените“ е най-добрият филм, подписан от бившия съпруг на Мадона. Действието се лее с типичната изтънчена британска бруталност, подправена с още по-гаднярския английски хумор. Диалозите се безупречни, цитатите от култови образци в жанра са елегантни. Не липсват и сцени в стила на Тарантино, но Гай Ричи се е озаптил навреме.

Какво се случва на екрана? Матю Макконъхи е американският наркопласьор Мики Пиърсън, изградил империя от продажбата на марихуана в Лондон. Той е супер шик с костюми от „Савил роуд“, пие чая си с мляко, нарича себе си лъв в престъпната савана на добрата стара Англия, но иска да се оттегли и да продаде бизнеса си на милиардер от Оклахома. Оттук тръгват мега престъпни схеми с подкупи, изнудване, стрелба и кръв - този път сравнително по-малко. Хю Грант – като репортер далавераджия от таблоид, изкушен като истинска медиина хиена да отмъкне голям къс месо под носа на царя в джунглата, Чарли Хънам – като консилиери с вид на интелектуалец, който тича не по-зле от Юсейн Болт, и Колин Фарел - като неописуем в неочакваните си таланти тип, чиито възпитаници от боксовата зала превръщат агресията в хип хоп клипове за Youtube  – са наистина перфектни. Гай Ричи по традиция мощно пародира касти, кланове и класи, но този път му се е получило повече от добре. 

„Имах голям късмет – успях да съберат точно тези актьори в точното време на точното място“, хвали се той. Последните му два филма преди „Джентълмените“ останаха в зоната на компромиса. "Аладин" - игралната версия на едноименния анимационен филм от 1992-а, провокира смесени реакции. Досадно бъбривият джин, който гласът на Робин Уилямс превърна в явление на поп културата през 90-те, сега се модифицира в Уил Смит. Суперпродукцията "Крал Артур: Легенда за меча" (2017) пък си беше откровен провал – дори най-горещите му поклоннници си замълчаха.

Да припомним, че Гай Ричи се превърна в знаменитост в края на 90-те с нискобюджетната гангстерска комедия "Две димящи дула" – лафове с кокни жаргон, бърз монтаж, демонстративна мачовщина, възбуждащ саундтрак и дузина награди. След 2 години, с по-голям бюджет, с Брад Пит, Бенисио дел Торо, Джейсън Стейтъм и Вини Джоунс направи "Гепи". Високият рейтинг му замая главата, той се взе много насериозно и се ожени за кака си Мадона. Тя – очаквано – му разказа играта. Последваха езотерики, Кабала и безумната приключенско-романтична боза "Отнесени от бурята" с певицата в главната роля. Двамата дори се снимаха в документалния „Ще ви прошепна нещо под секрет“ през 2005-а, но уви, нищо не успя да стопира разпадащата им се връзка. Гай Ричи се опита да изплува с „Револвер“, за което му помагаше аверът му Джейсън Стейтъм. През 2008-а разбра, че с Мадона нямат бъдеще и се разделиха „като приятели“. Междувременно излезе "Рокенрола" без особени претенции. Отласна се към повърхността с комерсиалния хит "Шерлок Холмс" с Робърт Дауни джуниър и Джуд Лоу - няколко години преди Бенедикт Къмбърбач да се сети за гениалния детектив. Блокбастърът зае челните класации. Кинаджията прелетя над океана за „Мъжът от U.N.C.L.E.“ - шпионската комедия по американски сериал, който върви по телевизия NBC между 1964-а и 1968-а. Историята беше за британски и руски шпионин, които работят за тайната организация U.N.C.L.E. (United Network Command for Law and Enforcement). Говори се, че самият Ян Флеминг – бащата на Джеймс Бонд – през миналия век е участвал в създаването на оригиналната поредица. Гай Ричи снима Хенри Кавил, Арми Хамър, Джаред Харис, Алисия Викандер и, разбира се, верния си боен другар Хю Грант.

Следващият проект на Ричи е римейк на френския „Le Convoyeur” от 2004-а - за студен и мистериозен герой, познат като Х, който работи в компания за пренасяне на стотици милиони долари в брой из Лос Анджелис. Едва ли някой се съмнява, че в неговата кожа ще влезе Джейсън Стейтъм – царят на каменните физиономии. Гай Ричи, естествено, иска да използва и мускулите му. „Бързам, не знам до кога Джейсън ще може да разчита на коленете си”, шегува се обичливо той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай