"Фиделио" за последен път за сезона в Софийската опера и балет

"Фиделио" за последен път за сезона в Софийската опера и балет | StandartNews.com

Спектакълът се посвещава на 200-годишнината от първото изпълнение на творбата и 100 г. от рождението на Борис Христов

Единствената опера на Лудвиг ван Бетовен ще се изпълни за втори и последен път този сезон в Софийската опера и балет като концертно представление на 8 юни от 19.00 ч. Новото в тази постановка е включването на текстове на известния съвременен немски философ, политолог и литературен критик Валтер Йенс, един най-големите борци против нацизма и жертва на кошмара му. Неговите философски размишления с „Разказът на Роко" са неразделна част от музикалната драматургия на шедьовъра на Бетовен.

С вълнуващите си теми за героизъм и свобода творбата е една от най-великите, писани някога. Тя продължава да е мощен символ на свободата в нашето време, точно както в епохата на Наполеон, когато е създадена. Вплетените в произведението текстови интермедии на Йенс са логична замяна на диалозите в стила на „зингшпила", с разкази на главния герой Роко, чиято роля е заел гласа на съвременника, в случая самият Валтер Йенс. В Германия са го наричали „малкия Волтер" на Федералната република и е известен с документалната биография „Жената на Томас Ман". Изключителната, будна и винаги предупреждаваща с перото си публицистична фигура на Йенс потвърждава Бетовеновия апел, че хората от цял свят, не само германците от близкото минало преди падането на стената между „Изтока и Запада, са имали един стремеж: свобода, демокрация, правосъдие, солидарност и сигурност. Това обединява хората и успешно събира". Това е и днешният апел на умните политици. В концертното представление на Софийската опера „Фиделио" забележително е и участието на аплодираните в продължение на много години изпълнители на Кралската опера в Лондон и Вагнеровия фестивал в Байройт – басът от Австрия Курт Ридъл и немският тенор Ендрик Вотрих, които дебютираха в това заглавие в Софийската опера на 15 декември 2013.

Ендрик Вотрих ще изпълни ролята на политическия затворник Флорестан, чийто живот е спасен от съпругата му, Леонора – Мариана Цветкова (Брюнхилде в „Пръстена на нибелунга" на Вагнер в София). Бисер Георгиев (Алберих в същата постановка) дебютира като тираничния злодей Пизаро, а Курт Ридъл прави един забележителен Роко, заедно с други утвърдени артисти от Софийската опера – Димитър Станчев като дон Фернандо, а също Светлана Пръвчева (Фрайа от „Рейнско злато") и Красимир Динев (Миме от „Рейнско злато" и „Зигфрид"). Актьорът Мариус Донкин е в ролята на Разказвача.

Григор Паликаров дирижира хора и оркестъра на Софийската опера и балет в изпълнението на шедьовъра на Бетовен. Спектакълът трае около 2 часа и 45 минути, с един антракт. Изпълнява се на немски език с български субтитри.

Фиделио

Опера в две действия от Лудвиг ван Бетовен

Действащи лица и изпълнители:

Леонора
МАРИАНА ЦВЕТКОВА
Флорестан
ЕНДРИК ВОТРИХ
Роко
КУРТ РИДЪЛ
Марцелина
СИЛВАНА ПРЪВЧЕВА
Жакино
КРАСИМИР ДИНЕВ
Дон Пизаро
БИСЕР ГЕОРГИЕВ
Дон Фернандо
ДИМИТЪР СТАНЧЕВ
Първи затворник
НИКОЛАЙ ИВАНОВ
Втори затворник
АНТОН РАДЕВ
Разказвач
МАРИУС ДОНКИН

Диригент
ГРИГОР ПАЛИКАРОВ
Режисьор
ХАНС-ЙОАХИМ ФРАЙ
Сценография
ПАВЛИНА КОЦЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай