Фестивалът във Венеция тръгна с екшъна "Гравитация"

Клуни и Бълок загазиха в Космоса

Фестивалът във Венеция тръгна с екшъна "Гравитация" | StandartNews.com

Венеция. Сандра Бълок и Джордж Клуни са астронавти в "Гравитация" - новия филм на Алфонсо Куарон, с който тръгна 70-ият кинофестивал във Венеция. Космическият екшън на режисьора, снимал "Хари Потър и Затворникът от Азкабан" и "Децата на хората", тръгва през октомври по световните екрани. В трилъра за 80 милиона долара вечният ерген и палавата му колежка са астронавти, които трябва да оцелеят в повредена от метеорити совалка. След като остават без комуникации и чист въздух, търсят пътя към спасението. Сценарият на триизмерната драма е писан от Куарон и сина му Джонас. Продуцентите от "Уорнър брос" поканили Робърт Дауни Джуниър, който първо се съгласява, а после отказва. За главната женска роля обаче се е водила война. Харесана за нея била Анджелина Джоли, но тя пък искала 20 милиона. Марион Котияр, Скарлет Йохансон и Натали Портман също били сред избраниците. Директорът на фестивала Алберто Барбера признава, че в много от лентите се открояват мрачни теми. "Киното отразява реалността, така че не бива да се оплакваме", каза той на една от пресконференциите.

20 заглавия се борят за "Златен лъв". Шеф на журито е самият Бернардо Бертолучи. Сред претендентите е "Нулева теорема" на Тери Гилиъм с Кристоф Уолц като затворен компютърен гений и с Мат Деймън. Сред отличниците е и "Паркленд" със Зак Ефрон. В него Питър Ландесман анализира хаотичните събития в едноименната болница в деня, в който е прострелян Джон Ф. Кенеди. Кели Райхард се завръща във Венеция с Night Moves с Джеси Айзенбърг, Дакота Фанинг и Питър Скарсгаард като екоактивисти, планиращи да взривят язовир. Скарлет Йохансон е извънземно в Under the Skin, Никълъс Кейдж е бивш щатски затворник в "Джо", а в адаптацията Philomena Джуди Денч търси детето, което е била принудена да остави на млади години. Бившият секретар по отбраната на САЩ от времето на войната в Ирак Доналд Ръмсфелд е главен герой в документалния The Unknown Known. Генералът не прави разтърсващи разкрития, но самият той е достатъчно интересен. Филмът на Джеймс Франко по романа на Кормак Маккарти Child of God е за обитател на горските пущинаци в Тенеси, който прави секс с трупове на жени. Критиката нарича творбата "полу-"Избавление", полу-Чарли Чаплин". Израелският режисьор Амос Гитай и неговият "Ана Арабия" разказва за млада журналистка, която посещава общност от евреи и араби край Тел Авив.

Фестивалът ще покаже 53 нови заглавия от 33 страни. В програмата "Венециански дни" е и българският "Отчуждение" на Милко Лазаров. В него Йоргос (Христос Стергиоглу) прекосява границата със старомодната си кола. Той е грък, малко над 50, който идва в България, за да си купи бебе. В багажника на автомобила е приготвил специален тайник. В отдалечена къща в планината Йоргос, майката (Мариана Жикич), глухонемият й брат (Ованес Торосян) и акушерката чакат детето да се роди.

Заедно с още 12 филма творбата на Лазаров ще се бори за наградата за дебютен филм "Лъв на бъдещето".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай