EON Видеотека със специална селекция „Храбрите“ по случай 6 май

В селекция „Храбрите“ в  EON Видеотека попадат някои от най-култовите български военни филми

EON Видеотека със специална селекция „Храбрите“ по случай 6 май | StandartNews.com

Една от важните дати в календара през пролетта е 6 май, когато отбелязваме едновременно Гергьовден и Деня на храбростта и Българската армия. Хора от цялата страна отдават почит на загиналите български герои през войните за Освобождение и се прекланят пред саможертвата им. 

Тази година по повод 6 май в EON Видеотека може да откриете специална селекция от филми и сериали, озаглавена „Храбрите“. В рамките на целия месец можете да се насладите на някои от най-добрите български и чуждестранни военни продукции, които ще ви напомнят за смелостта и саможертвата на героите. Потопете се в атмосферата на епични битки, вълнуващи приключения и въздействащи истории. 

В селекция „Храбрите“ в  EON Видеотека попадат някои от най-култовите български военни филми. 

Част от селекцията е филмовата трилогия „Хан Аспарух“, която проследява периода на създаването на българската държава в средата на VII век. Разказът се води от името на византийския хроникьор Велизарий - пленник, съпътстващ Аспарух в неговия поход. Той описва героичните усилия на българите да отвоюват пространство за живот на юг от Дунав и да създадат нова държава. 

Един от най-амбициозните български филми в последните години – „Възвишение“, също попада в специалната селекция. Филмът по едноименния роман на Милен Русков разказва за обира на Арабаконак през 1872 г. през погледа на двама полуреволюционери, полуразбойници - Гичо /Александър Алексиев/ и Асенчо /Стоян Дойчев/. Двамата са натоварени с важна мисия от Димитър Общи /Филип Аврамов/ - да предадат писмо на Левски. Тяхното издирване на Апостола се превръща в трагикомично приключение, а революционният им ентусиазъм постепенно е изместен от огорчение и разочарование.

Може да гледате и филма „Лачените обувки на незнайния войн“ – една история на живота през детското възприятие за света, което най-вярно може да даде отговор на въпросите за смисъла на човешкото съществуване. Налична е и военната комедия „Тримата от запаса“, която разказва за Иван, Спиро и Пейо – трима войници от запаса, които по всичко личи, че не са съвсем готови за фронта. Действията им постоянно будят смях и съжаление в ротата. Постепенно обаче смешното трио изживява трагичен миг, който ще го промени изцяло.

Освен класически български военни заглавия, в EON Видеотека са налични и редица чуждестранни продукции. Сериалът „Крилат отряд“ разкрива сюжета за трима млади военни кадети, водени от напрегнатия им път да станат бойни пилоти: от тяхното строго обучение, до първите им бойни мисии в Близкия изток, тяхното другарство е подложено на безпощадно изпитание. „Братя по оръжие“ е минисериал, който достоверно представя живота на рота американски парашутисти две години преди десанта на Нормандия. В селекцията попада и военният трилър „Най-мрачният час“ – биографичен филм за една от знаковите фигури на ХХ век – Уинстън Чърчил, британският министър-председател, който обединява нацията си срещу Хитлер и нацистите по време на Втората световна война. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай