Елина Кешишева омагьоса София с френски русалки

Тя е феномен в световната фотография, казва международният арт дилър Стефан Стоянов

Елина Кешишева омагьоса София с френски русалки | StandartNews.com

Гергана Мудова, Аниса Туати, Елина, Стефан Стоянов и майката на Кешишева след премиерата в "Квадрат 500"  

Елина Кешишева омагьоса София с френски русалки. Българката, която е от най-известните фотографи във Франция и западна Европа, откри изключителна изложба в „Квадрат 500“.  Творбите в експозицията „Лета“, представена от Гергана Мудова и фондация „Музис“, отвеждат публиката в истинска пасторална симфония – нимфи с лицата на момичета от приятелското общество на Елина плуват в приток на Лоара.  А ето и какво казва кураторът  Аниса Туати.

„Река Лета тече бавно и тихо. Както казват поетите, тя е като от масло, а течението й е по-тихо от шепот. Елина Кешишева не обича сладникави разкази - Лета е нимфа на забравата, с която в древногръцката митология се свързва една от реките в подземния свят. Душите на мъртвите пиели от водите на Лета, за да забравят земния си живот. Заглавието носи мощен емоционален и философски заряд. Замисълът на изложбата е да подкани зрителя да насочи мислите навътре към себе си, да потъне в забрава, която отпуска сетивата му и да чуе вътрешния си глас. 

За да предизвика тези усещания, Кешишева създава изображения с много нежност, родена изпод ръцете й. Всяка фотография е изпълнена в маниера на класическо художествено произведение. Тя снима върху филмова лента, за да улови най-точно цветовете на естествена светлина. Фотографиите й са съставени от отделни фрагменти, окачени в семпли рамки от естествено дърво.“

„Правя всичко с любов към красотата. Създавам изображения, теми, които ме вълнуват, и искам да постигна същото емоционално въздействие, каквото са предизвикали у мен самата“, споделя Елина.

Нейните прекрасни работи нямат заглавия. Тя ги създава сред природата по време на пандемията близо до Мемийон във Франция - жизнеутвърждаващи фотографии, чиито героини са като антични статуи без възраст с прекрасни тела.  

Елина Кешишева живее в Париж от 25 години, като за първи път е забелязана на фестивала De Mode et de Photographie of Hyères от Патрик Реми и Мишел Малар. От тогава работи за най-утвърдените списания - Vogue, Numéro, W... Нейни работи са излагани по целия свят, а един от последните й грандиозни проекти, силно впечатлил публиката и критиката, е кампанията по представянето на актуалната колекция на култовата модна къща „Диор“.  „Елина е абсолютен феномен в световната фотография“, категоричен е международният арт дилър Стефан Стоянов.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай