Един от символите на Пловдив оживява

След реставрация

Един от символите на Пловдив оживява | StandartNews.com

Един от символите на Пловдив - Античният театър, се връща към пълноценен живот на 18 октомври 1981 г. След дългогодишни археологически разкопки, реставрация и реконструкции хилядолетното съоръжение е открито за публиката в навечерието на отбелязването на 1300-годишнината на България, организирана през 1981 г.

Театърът е открит при прокопаване на главната транспортна улица под Трихълмието и неговото проучване продължава 10 години - от 1968 до 1979 година. Разкриването му се дължи на екип, ръководен от археолога Лилия Ботушарова.

Първоначално се смята, че той е построен по времето на император Траян, но през 2016 година е открит постамент за статуя на Тит Флавий Котис, изключително важна личност във Филипопол с принос за цялата провинция Тракия. След откриването на този паметник се предатира изграждането на театъра в края на I век след Христа, по времето на император Домициан.

Античният театър е сърцето на античния град, построен е върху южните склонове на Трихълмието, с поглед над целия античен град, ориентиран към планината Родопа. Според проучванията той е бил и седалище на едно много важно провинциално събрание на тракийските градове, което е имало право да се обръща директно към римския император по всякакви поводи, които засягат цялата провинция Тракия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай