Вторник,

Джоли продава уникална картина на Чърчил за $3 млн

От: Агенция Стандарт -
284
Джоли продава уникална картина на Чърчил за $3 млн
A
A
A

Уникална картина на бившия британски премиер Уинстън Чърчил, която е едновременно част от политическата и холивудската история, отива на търг. Аукционната къща "Кристис" съобщи, че мароканският пейзаж "Минарето на джамията Кутубия", дело на британския държавник, се предлага на търг от Анджелина Джоли следващия месец. Първоначалната оценка на творбата варира между 2,1 и 3,4 милиона долара.

Пейзажът е бил подарен от Чърчил на президента на САЩ Рузвелт. На платното е изобразена внушителната джамия от 12 век в град Маракеш, като на фона се виждат Атласките планини. Това е единственaта творба, нарисувана от британския лидер по време на Втората световна война. Тя е била сътворена след конференцията в Казабланка, когато Чърчил и Рузвелт се договарят да нанесат поражение на нацистка Германия, предава БТА. Тогава двамата държавници посещават и мароканския град, като Чърчил запознава президента на Щатите с красотите на селището и му подарява картината за спомен.

Впоследствие тя е продадена от сина на Рузвелт след кончината на президента през 1945-а. Картината преминава през ръцете на няколко собственици, докато през 2011-а я купуват Брад Пит и Анджелина Джоли. Платното ще бъде предложено на търг от Джоли на 1 март в Лондон в рамките на аукциона на "Кристис" за съвременно британско изкуство. Тя може да постави рекорд за творба на Чърчил. Досега най-скъпо продадената му работа намери купувач за 1,8 милиона британски лири.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com