Джеймс на 50

Джеймс на 50 | StandartNews.com

Джеймс Хетфийлд е началото на всички начала, щом стане дума за хеви метъл. Вокалът на "Металика" точно днес навършва 50 години, 30 от които преминаха в тотален триумф по световните сцени. Бащата на легендата "Металика" се е сблъсквал с всичко през живота си - от ранната загуба на майка си през смъртта на басиста на бандата до лечение в клиника за алкохол.

Джеймс Хетфийлд е роден на 3 август 1963 г. в Лос Анджелис. Баща му е шофьор на камион, а майка му оперна певица. Заради силните си религиозни убеждения те упорито отказвали употребата на каквито и да било лекарства, което продължило дори когато майка му се разболяла от рак, станал причина за смъртта й още в тийнейджърските години на Джеймс.

В албума на випуска след завършване под снимката му пише: "Цели в живота: да стана рок звезда". Като тийнейджър Хетфийлд расте под влиянието на групите "Блек Сабат", "Тин Лизи", "Бийтълс", "Венъм", "Лед Цепелин" и "Дийп Пърпъл".

На 16 сформира първата си рок група Obsession. Свири в още няколко тийн групи, когато един ден попада на обява в местен вестник, чрез която датският емигрант барабанист Ларс Улрих търси желаещи за сформирането на нестандартна рок група. Така двамата се запознават и основават "Металика". В първоначалния състав, освен двамата вечни титуляри, са басистът Рон Макговни и соло китаристът Дейв Мъстейн.

В онези първи години Хетфийлд желае да се заеме само с ритъм китарата, а за вокалист да се намери друг. Никой от изпробваните кандидати не удовлетворява момчетата, което принуждава Джеймс да се заеме и с пеенето.

В началото на 1983-а "Металика" живеят супербедно, без отопление и течаща вода, в някаква репетиционна в Ню Йорк. Дават и малкото си пари единствено за пиене. Храна им носят основно техните приятели от "Антракс", също бъдеща велика група, "'щото имали малко повече кинти".

Най-голямото изпитание за бандата е 27 септември 1986 година. Тогава автобусът, в който "Металика" пътуват, поднася и претърпява катастрофа. Умира басистът им - признаваният и до днес Клиф Бъртън. Хетфийлд и до ден днешен носи един пръстен череп - сваля го от ръката на обезобразения труп на Клиф Бъртън.

Първият им клип излиза през 1989 г. - към тоталния хит One. Видеото е със сцени от индипендънт филма "Джони грабна пушката".

Жени се за Франческа Хетфийлд през 1997 г., от която има три деца. През 2001 година постъпва в клиника за алкохолици, където престоява 11 месеца. След завършването на лечението Джеймс все пак се завръща в Metallica и заедно с останалите членове започва записи по новия албум на групата "St. Anger", който излиза през 2003-а.

Хетфийлд има много татуировки, по-известните от които са на четири карти в пламъци - асо, 9, 6 и 3, които символизират годината на раждането му и пиротехнически инцидент през 1992-ра, при който оцелява по чудо.

"Предпочитам да живея, вместо да съществувам"

"Ако я нямаше музиката в живота ми, вероятно вече щях да съм мъртъв"

"Мразя всяка проява на власт. Хората трябва да са свободни, да могат да крещят, да пият, да се забавляват - навсякъде и по всяко време"

"Женен съм за една - Металика"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай