Дон Жуан в Разлог

Дон Жуан в Разлог  | StandartNews.com

Топспектакълът на Александър Морфов е в афиша на традиционните празници "Звезди на театъра"

Никола Анастасов е специалният гост на Разлог от 24 до 30 юни - тогава в подножието на Пирин ще се случи третото поредно издание на "Звездите на театъра". Асът на сцената и екрана ще дефилира по червения килим в компанията на колеги от всички генерации, които участват в маратона, организиран от общината и Нона Йотова. Режисьори, актьори и художници цяла седмица ще представят на жителите и гостите на Разлог хитови спектакли от националния афиш. Откриването е с "Оркестърчи" на Камен Донев. Човекът оркестър изпълнява любими народни песни в хармония с Невена Цонева, Криста, Нели Андреева, Ева Перчемлиева-Тъканова и баш майсторите инструменталисти Дани Милев, Кирил Добрев, Людмил Стойнев, Атанас Душилов... На 25 юни "Зад канала" показва "Чиста къща" - нашумялата постановка на Влади Люцканов със Светлана Янчева, Мария Каварджикова, Пенко Господинов, Ирини Жамбонас и Весела Бабинова. Отличните актьори разсмиват през сълзи, баладата преминава в комедия и обратното. Нещата от живота са интерпретирани с много мъдрост и тъга.

Мариус Куркински на 26 юни играе своя "Юбилей" по Чехов. Той е комедиант пияница - тотално сам, космично забравен и излишен. След поредната бутилка водка пропуска дори собствения си бенефис. Събужда се в заключения театър, а празната зала е готова да го погълне. Спомените и страхът от смъртта преливат от монолог в монолог. Армейската трупа ще обира овации с вечната драма на великия Яворов "В полите на Витоша" - във версията на Красимир Спасов. Веселин Анчев и Радина Кърджилова са в главните роли на обречените влюбени, измъчвани от героите на Иван Радоев, Стефка Янорова, Йоана Буковска... Точно век след смъртта на Яворов безпощадната му критика към родните нрави отеква със същата сила в пиесата, която той създава през 1910 г., няколко месеца след като Мина умира във Франция. Поетът харамия споделя в дневника си: "Работейки, исках да изживея своята криза. Като пишеш за болката си, сякаш се освобождаваш от нея".

На 28 юни Хасково се включва в празниците със "Секскомедия в лятна нощ" на Уди Алън. Режисьор е Юрий Дачев, а във вихъра са Мартина Вачкова, Атанас Атанасов, Стефан Цирков, Стелиян Николов... Текстовете на най-известния хипохондрик в Холивуд бъкат от несъвършени хора - объркани, симпатични и забавни. А намигването е ясно - към Шекспир и Бергман. Деян Донков ще беснее като Дон Жуан от едноименния топспектакъл на Александър Морфов навръх Петровден - 29 юни. Като Сганарел - една от най-добрите роли на Захари Бахаров - сега се изявява Велислав Павлов. Сред дамите са Ана Пападопулу, Милена Аврамова, Теодора Духовникова, Рени Врангова... Класика и модернизъм, романтика и бруталност преливат в зрелището, което е без конкуренция не само заради петте "аскера" за екипа му. На 30 юни Сатирата показва "Бела донна" с Нона Йотова, Роберт Янакиев, Кирил Ефремов... Какво се случва, когато прелестна, очарователна и умна жена, която обича мъжете, е убедена, че всеки от тях има гаранционен срок от две години и след това трябва да бъде заменен с друг? Сред леещото се шампанско понякога се сипва и отрова.

Представленията са в читалището на Разлог от 20 часа. Звездите на театъра ще се отдадат на светски живот в "Роял тауърс" в Банско. Мартина Вачкова не крие, че обожава плажа край басейна, заобиколен от прекрасната природа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай