Дават 16 млн. евро за храмове и музеи

Дават 16 млн. евро за храмове и музеи | StandartNews.com

Правят 3D изображения на паметници и съкровища в нета

16 млн. евро ще даде министерството на културата за реставриране на храмове и културни паметници. Средствата са осигурени по Програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства". Тя е финансирана по механизма на Европейското икономическо пространство (2009-2014). Страните донори в него са Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Те осигуряват 14 млн. eвро, а останалите два са съфинансиране от националния бюджет.

За финансиране по програмата могат да кандидатстват държавни и регионални институции, културни институти, както и университети. Крайният срок за кандидатстване е 19 май 2014 г.

Проектите могат да са ориентирани в три области. Първата е "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство". Бюджетът на тази мярка е 7 106 470 евро. Идеята е да се подпомогне възстановяването на сгради от културното наследство, както и обновяването на изложбени пространства чрез интерактивни технологии. Също така запазване на музеи на открито.

Втората мярка, по която могат да кандидатстват желаещите, е "Документиране на културната история". Нейният бюджет е 2 935 000 евро. Парите ще се дават за дигитализирането на обекти с културна стойност за първи път. Също така за създаване на дигитални центрове за културното наследство в институти и университети.
"Достъпност на културното наследство за обществеността" е третата мярка, по която ще се осигурява финансиране. Бюджетът за тези проекти е 1 594 412 евро. Целта е да се улесни достъпът до музеи и културни центрове, както и да се популяризират в интернет.

201 се състезават за нови изложби

201 са кандидатите за финансиране за поставянето на нови изложби и културни събития. Средствата се осигуряват по малката грантова схема "Представяне и достигане до широката общественост на съвременното изкуство и култура". Тя също е част от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (2009-2014). Общият бюджет по тази мярка е 788 235 евро. Крайният срок за подаване на документите приключи на 30 април 2014 г.

Програма възроди катедралата Хамар

Руините на катедралата в град Хамар, Норвегия, са успешен пример за това как археологическото и културното наследство могат да бъдат съхранени посредством използването на модерни материали и технологии, при осигуряване на социална достъпност и изграждане на довеждаща инфраструктура. Катедралата е построена през XIII в. и в късното Средновековие е важно религиозно и културно средище в Норвегия. През 1998 г. руините са покрити със защитна конструкция от стомана и стъкло, сама по себе си пример за постиженията на съвременната норвежка архитектура. Днес целият комплекс носи името Катедралата на Хамар и се използва активно както за църковни церемонии, така и за различни културни събития.

Интервю с посланика на Норвегия у нас Гюро Катарина Хелвик Викьор можете да прочетете ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай