Посланикът на Норвегия у нас: Дълг на Европа е да пази културното ви наследство

Посланикът на Норвегия у нас: Дълг на Европа е да пази културното ви наследство | StandartNews.com

Гюро Катарина Хелвик Викьор, посланик на Норвегия в България

- Ваше превъзходителство, България получава финансиране на различни проекти от Норвегия по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм. Колко са тези средства за сегашния период и близкото бъдеще? В кои области главно се изразходват норвежките фондове?

- Общото финансиране за България по линия на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм за периода 2009 - 2014 г. е 126.6 млн. евро. Около 97% от тези средства се осигуряват от Норвегия. Финансираните проекти ще се изпълняват до края на април 2016 г.

Бих искала да отбележа, че България е петият най-голям получател на средства по двата финансови механизма след Полша, Румъния, Унгария и Чехия. С финансирането са подготвени 15 тематични програми, които ще подкрепят различни проектни идеи. Най-голямата програма за България е "Културно наследство и съвременни изкуства", която се управлява от Министерство на културата. Много важно за нас е и финансирането в области като правосъдие и вътрешен ред, деца и младежи в риск, здравеопазване, енергийна ефективност и иновации за зелена индустрия, гражданско общество. Обръщаме специално внимание на уязвимите групи в обществото. Поне 10% от финансовата помощ ще бъде използвана за подобряване на състоянието на ромите.

- Министърът на културата д-р Петър Стоянович каза в Бургас, че ще покани представители на норвежкото посолство, които да следят как се оценяват проектите. Ще се възползвате ли от поканата?

- Бих искала да отбележа отличното ни сътрудничество както с Министерство на културата, така и с Националното координационно звено към Министерския съвет. Заявената от министър Стоянович готовност за осигуряване на прозрачна и открита процедура при подбора на проектите ни радва изключително много, защото в крайна сметка по-голямата част от финансирането се осигурява от норвежките данъкоплатци, чиито интереси посолството представлява. Разбира се, ще се възползваме от поканата, още повече че посолството има за задача да следи и да гарантира справедливото разпределение на средствата по Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм.

- С какво българското културно-историческо наследство е важно за Норвегия?

- Българското културно и историческо наследство е важно не само за Норвегия, но и за Европа като цяло. Българската култура е неотменна част от европейската и наше общо задължение е да я опазим и предадем на следващите поколения.

- Имат ли интерес норвежците към културно-исторически туризъм в България?

- Норвежците обичат да пътуват и да посещават нови места. Голяма част от нас се интересуват не само от слънчевите плажове и добрата храна, но също и от културата и историята на страната, която посещават. Успешният туристически продукт, според мен, е съчетание между традиционните туристически услуги и посещения на интересни места и атракции, археологически обекти, разположени в близост до морските и планински курорти. Балнеолечението в България също има огромен потенциал, имайки предвид многобройните минерални извори в страната.
Общото ми впечатление е, че България може да предложи по много от всичко, стига да се намери правилната форма, в която то да бъде предложено на туристите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай