Черен списък. Забраниха култови рокаджии в Русия

Tой се разпространява сред музикалните промоутъри в страната

Черен списък. Забраниха култови рокаджии в Русия | StandartNews.com

Черен списък на руски артисти и групи, чиито изпълнения са били сметнати за нежелани от властите, бе публикуван от петербургското издание "Фонтанка". Не е известно кой съставя списъка, но според изданието той се разпространява сред музикалните промоутъри.

Документът е предаден на "Фонтанка" от неназован изпълнител, който се е оказал в черния списък. Един от организаторите на концерти в Санкт Петербург потвърждава за изданието, че списъкът съществува, но "той се променя и актуализира всеки ден, но всеки продуцент знае кои са нежеланите артисти дори и без списъка.

В списъка са включени групи като ДДТ, «Аквариум», «Би-2», «Машина времени», рапърите Noize MC, Оксимирон, Face, «Каста», Anacondaz, певиците Земфира, Манижа, Монеточка, Гречка и Дора, информира "Дир".

Повечето от имената в списъка след 24 февруари са заели антивоенна позиция или са заминали за чужбина, а също така са били изправени пред отмяна на концертите си в Русия.

В редица медийни публикации по-рано се появиха предположения за съществуването на неофициален списък със забранени музиканти, но властите отрекоха съществуването на такъв списък по принцип. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че не му е известно да има черни списъци с артисти.

В Украйна излъчването на произведенията на въпросните музиканти (както и на всички други руски изпълнители) също е забранено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай