Брачни клетви на два езика

Смесените бракове са от най-стабилните в столичния хайлайф

Брачни клетви на два езика | StandartNews.com

Да изречеш брачните си клетви на два езика придава допълнителна екзотика на венчавката. Любопитството между двата рода е огромно, въпреки че булката и младоженецът в тези моменти обикновено се вълнуват само от женско-мъжките си страсти, които нямат нищо общо с географско-културологичните. Според врели и кипели в статистиката на столичния хайлайф смесените бракове са от най-стабилните. Дали миксът между две култури циментира институцията, може да се коментира в различни аспекти. Фактите обаче са безапелационни - разводите с чужденци се случват по-рядко.

Георги Марков, депутат във ВНС, бивш конституционен съдия, зам.-шеф на УС на "Левски" и член на бюрото на БОК, е женен за хубавата Мария, родена в Естергом, старата столица на Унгария.

"Беше любов от пръв поглед и за цял живот. Заедно сме повече от 40 години. Мария, завършила гимназията "Лайош Кошут" в Будапеща, дойде в София, за да учи българска филология. Бях приет право редовно, но записах задочно, за да изкарам някой лев. Съпруг на моя братовчедка успя да ме назначи като инспектор в учебния отдел на Института за чуждестранни студенти. Ректорът реши да направи концерт в Музикалния театър за пореден конгрес на БКП и това преобърна съдбата ми. Именно там се появи Мария, за да издекламира стихотворението на Петьофи: "Две неща ми трябват на земята - любовта и свободата". Аз

играех кубинец

защото оригиналният нещо се уплаши. Вързаха ми червена кърпа на главата - тогава все още имах коса - и като добър декламатор подхванах нещо за "Хорхе" Димитров. След спектакъла Мария дойде и запита как такова латино като мен говори толкова добре български. Оттогава рядко сме се разделяли", връща лентата най-прочутият рокаджия между юристите. През 1974 г. той се представя на родителите на Мария, а сватбата е през 1976 г. - в ресторанта на стария парламент в Будапеща. От София идват само майка му и баща му, а по-късно вдигат купон за 50 приятели във "Феята", която отдавна я няма. Още от самото начало на връзката им е толкова еуфоричен, че приятелите му започват да го наричат Жоро Унгарския. А той наистина е влюбен до безпаметност не само в красивото момиче, но и в Будапеща. "Всичко беше прекрасно, чисто, елегантно. Така си представях Запада, който никога не бях виждал. Дори не бях мечтал за подобни преживявания - истински сантиментален филм. Там ми се случи какво ли не - Формула 1, Пол Макартни, "Куин", "Ролинг Стоунс" на "Нейпщадион". И до днес съм член на фенклуба на великата банда "Омега" и дори се снимах с певеца на световния хит "Момичето с перлените коси" Янош Кобор и пианиста Ласло Бенкьо. В Будапеща се запознах със Стефка Костадинова след уникалния й скок през 1987 г. През лятото на 1989 г. външните министри на Унгария и Австрия Дюла Хорн и Алоис Мок прерязаха заедно телената бариера на границата. Показаха го по телевизията и разбрах, че с комунизма е свършено. И до днес любимото ми място в Унгария се намира на 300 метра от парламента. Там и живея. Обичам още Сегед, Дебрецен, Дьор, Печ", разказва Марков. Днес дъщеря му Елизабет, която завършва история на изкуствата, работи за българския културен център в Будапеща. Мария е най-добрият преводач между двата езика, а Жоро продължава да си пише с Виктор Орбан.

Бизнесменът Сашо Дончев среща бъдещата си съпруга в Русия - и двамата следват в Държавния университет за нефт и газ. По-късно Ева от Полша често казвала: "Ако знаех, че ще станеш толкова сериозен, нямаше да се омъжа за теб." Шефът на "Овергаз" е категоричен - съпругата постоянно раздава сърцето си. "Обича всичко, до което се докосне. И обратното. Природа. Затова обожава животните. Винаги ми е вървяло в живота - срещал съм страшно много готини хора, но Ева е особена - тя е готова да задраска себе си заради някое цвете или животинче". В двора на къщата, в която живеели под наем в Бистрица, по някое време имало 13 котки. Напуснали апартамента си в Лозенец, защото на кучето им му било тясно. Полякинята знае перфектно български и когато някой й направи комплимент по темата, съпругът отговаря: Живее с добър учител. Големият им син Даниел, на 36, е експерт в тунинговането на автомобили на високо ниво. Георги, на 31, е завършил мениджмънт системи и работи с баща си. Наследниците обичат бързите коли, но не се държат като разглезени шампиони. "Винаги съм им давал свобода - не злоупотребиха, гордея се с тях, те са много възпитани момчета. Успях да ги изпратя в Америка, където завършиха. Научил съм от Ева, че поведението възпитава - и в семейството, и сред колегите. То задължава хората да се "качват" нагоре. Ева няма нищо общо нито със суетата, нито със снобизма. Сред приятелките й има украинка, която чисти кабинета ми", споделя Дончев.
Новият посланик на Франция, Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, е полиглот. Освен английски, немски и португалски, говори и български. Навлиза в тънкостите на езика ни през 1991-а, когато идва в София като аташе по печата. Тогава е само на 27. Една от преводачките в посолството напуска и на изпита за нова се явяват няколко кандидатки. Печели Мария. "Наистина

беше толкова съвършена, че поисках ръката й

казва днес дипломатът от кариерата. Френско-българското семейство има трима сина - Асен, Борис и Валентин. От няколко години насам Мария се занимава с дизайн и изработва бижута - независимо в коя държава е изпратен съпругът й. Любопитна подробност е, че Ксавие Лапер дьо Кабан е вече дядо, макар и на 49. Най-големият му син е женен в Бразилия и има бебе. Другите двама са в Париж - единият е студент, а другият все още е ученик в гимназията. Идват в София само през ваканциите. Съпрузите са влюбени в нашите манастири и кокетните градчета. Парижанинът е запленен е от природата ни, която позволява сутринта да караш ски в планината, а след обед да отдъхваш край морския бряг.

Кристина от Саламанка плени Веско Топалов преди 6 години. През лятото испанката дари световния шампион по шахмат с дъщеричка Лаура. Според слуховете в ролята на сватовница преди време е влязла съпругата на мениджъра Силвио Данаилов, която също е испанка. Когато ги запознават, Кристина работи в телекомуникационна компания. Тя е скромна и сдържана, не държи да се показва пред камерите и фотографите. Венчавката е в тесен семеен кръг от 30 души. Кумува Силвио Данаилов. Веско не иска обективи, затова категорично отказва каквото и да е тържество в България. Сватбеното пътешествие е в Дубай. Кристина не се интересува от шахмат и придружава съпруга си на не повече от 2-3 турнира през годината. Говори се, че може с единствено изречение да успокои Веско. Според клюките именно

спокойствието на испанката бетонира връзката й с българския гений

Кристина не прави проблем заради постоянните пътувания на мъжа си. Всъщност съпрузите обикалят заедно екзотични местенца по света, но всяко лято отдъхват в Созопол и Поморие.

Станка Желева влиза в ритъма на Адриан Вела преди 15 години и стъпките им и досега са в пълна хармония - салса или блус, но никога скука. "Най-продължителната сръдня между нас е 15 минути", казва дъщерята на президента. "Всъщност 10", репликира я чаровният колумбиец. Тя е художничка, той е завършил "Пластични изкуства" в Париж. Романът им се ражда в столицата на любовта. Адриан обсажда българката в продължение на осем месеца - търпелив и дискретно-настойчив, въпреки нейната реплика: "Нямаш никакъв шанс". Тя обаче се предава, защото той действително се оказва мъжът на живота й. Хармонията на двойката се оглежда в Анна Луна и Мила - красиви и палави момиченца, които говорят на български, испански и френски. Както понякога се шегува баба им Мария Желева, остава децата да научат само "врачански". Адриан разбира, че Станка е президентска дъщеря чак година след запознанството им. "Нямаше какво чак толкова да го информирам. А и не смятам, че това е най-важното ми качество", категорична е Станка. За тях същественото е, че имат еднакъв мироглед, че обичат да пътуват, да се забавляват, че се впечатляват от едни и същи неща, че довършват изреченията си. "Винаги съм готов на всичко заради нея", казва Адриан. "Който много анализира, не стига далеч - просто трябва да последваш сърцето си", не се колебае Станка. Нейна приятелка, специалистка по астрология, им прави хороскоп и твърди, че всеки от тях е половинката на другия - рядък късмет под небето. Те не се съмняват, че са родени един за друг - особено когато той признава, че не сяда на масата без шопска салата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай