Събота,

Бонг Джун Хо ще оглави журито във Венеция

От: Агенция Стандарт -
311
Бонг Джун Хо ще оглави журито във Венеция
A
A
A

Режисьорът на "Паразит" Бонг Джун Хо ще председателства основното жури на 78-ия филмов фестивал във Венеция през септември, съобщава "Variety", предаде bTV. Така за пръв път в историята на кинофестивала да оглави журито е избран южнокорейски режисьор.

Миналата година беше изключително силна за Бонг Джун Хо, който влезе в историята, след като "Паразит" стана първият чуждоезичен филм, спечелил златната статуетка в категорията за най-добър филм в близо 100-годишната история на наградите "Оскар".  Лентата отнесе и още три статуетки на Академията - за най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий и най-добър игрален филм, създаден от международен екип. И всичките тези отличия, след като филмът спечели наградата "Златна палма" от международния кинофестивал в Кан през 2019-а.

"Международният филмов фестивал във Венеция носи със себе си дълга и разнообразна история и за мен е чест да бъда вплетен в красивата му кинематографична традиция", казва режисьорът в изявление. "Като президент на журито - и по-важното като вечен любител на киното, аз съм готов да изразя възхищението си и да аплодирам всички страхотни филми, селектирани от фестивала. Изпълнен съм с истинска надежда и вълнение", допълва той.

Творческият директор на кинофестивала във Венеция Алберто Барбера отбелязва в изявление, че първата от добрите новини по отношение на 78-ия филмов фестивал във Венеция е, че Бонг Джун Хо ентусиазирано се е съгласил да председателства журито и нарече режисьора един от най-автентичните и оригинални гласове в световното кино.

78-ото издание на кинофестивала във Венеция е планирано да се състои от 1 до 11 септември 2021-а.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com