Берлинале:19 филма в битка за сребърни и златни мечки

Възродиха истинския облик на фестивала: без дистанция и маски

Берлинале:19 филма в битка за сребърни и златни мечки | StandartNews.com

След трите години на ковид битие Берлинале, един от трите най-реномирани световни кинофестивала, отново се върна към своя истински облик: без дистанция и без маски. Голямото откриване на 73-ото издание в Берлинале паласт се превърна в най-важното културно събитие в германската столица, приветствано от министъра на културата и медиите Клаудия Рот и кмета на Берлин Франциска Гифай.

Тазгодишното жури се оглавява от номинираната с „Оскар“ за ролята си на принцеса Даяна (2021) Кристен Стюарт, която е най-младият досега председател. „Берлинале“ остава верен на славата си на социално и политически ангажиран фестивал и в днешните смутни времена изразява открито солидарност с народа и Украйна в борбата му за независимост и категорично осъжда войната на Русия. Това е афиширано и в селекцията на тазгодишната програма, където руски заглавия просто отсъстват. Темата за Украйна е повече от видима – от овациите на публиката, която посрещна на крака словото на  украинския президент Володимир Зеленски, включен в галата с видеовръзка на живо, до  документалния филм на Шон Пен „Суперсила“, който зла участ се превръща в хроника за първите дни от нападението над Украйна.

Подкрепата на Берлин според Зеленски е част от справедливостта, защото, ако си неутрален, работиш за злото,  а в тишината гласът на злото се чува по-силно.  Фестивалът застава и зад революцията в Иран за „жените, живота, свободата“, подкрепяйки протестиращите срещу насилствения режим там. „Киното е родено от светлината, киното в мрачни време трябва да хвърля светлина, да открива перспективи и да дава надежда за нещо ново“, каза министърката  на културата Клаудия Рот.

19 заглавия се надпреварват за седем сребърни и една златна мечка. Както обикновено, програмата е много пъстра в целия спектър от кинематографични жанрове и форми - анимации, документалистики, комедии, мелодрами, драми и исторически епоси.

Стартът беше със световната премиера на истински забавен, много добре направен  и смел филм – „Тя дойде при мен“ на Ребека Милър. Тази автентична романтична комедия доведе на червения килим в Берлин режисьорката и звездния ѝ актьорски състав - Ан Хатауей, Мариса Томей, Питър Динклидж, Йоана Кулиг, Еван Елисън. „Великолепна ода за свободата на изразяване“, коментират шефовете на Берлинаре Мариете Рисенбек и Карло Чатриан. „Тя дойде при мен“ пренася в днешен Ню Йорк, където романсът по изключително духовит и от актуален по-актуален начин е преплетен със  съвременни конфликти, противоречия и неравенства. За да почувстваме без изкуствено изкривяване най-простото и велико нещо – искрената и непокорима любов.

Почетната „Златна мечка“ на 73-ия международен филмов фестивал в Берлин, която се дава за цялостно творчество, ще бъде връчена на един от най-известните режисьори в света - Стивън Спилбърг. Трикратният носител на „Оскар“ в своята половинвековна кариера оказа трайно влияние с иновативните си идеи и художествени похвати върху развитието на киното. Творчеството му от над 100 филма и сериали е уникално по своето разнообразие. Специалната селекция от негови филми, илюстриращи многопластовото му творчество, ще стартира с най-новата му творба – биографичния „Семейство Фейбълман“, вече е познат на българската публика, и включва още седем заглавия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай