Башар и Мавриков изгоряха на снимки

Спасяват света в "Корпус за бързо реагиране 2"

Башар и Мавриков изгоряха на снимки | StandartNews.com

Не ще и дума, хуморът е сериозна работа, както услужливо напомня Тери Пратчет, и за готината комедия си трябват баш майстори. И понеже "Корпус за бързо реагиране" се получи много смешен и успешен филм, очакванията към втората част набъбват. Ще има много динамика и сюжетът ще се разгърне с пълна сила, обещават авторите на проекта.

В сряда слънцето спряно, сърдито печеше над ихтиманското летище, а Васко Мавриков и компания играят ли, играят. "Хванах тен, а сега доизкусуряваме финала. Но има още доста снимки. Не знам как ще играя така почернял", разправяше той в почивките. Още от сутринта почнали с майтапите. Вместо да си кажат диалозите, нахлули баретите и ги повалили на земята, докато Ивелин Найденов и Мавриков се усетят какво става. Башар Рахал си беше най-рахат - с бяло костюмче, от което лъчите бягат. Той е известен шегаджия. Постоянно шашкал младия Юлиан Костов, който играе асистента на лошия -британският актьор Филип Диленси. Вместо да си казва репликите, Башар го задявал: "Я, какво костюмче, как си се барнал - шукар, шукар", и Юлиан се спичал. Диана Любенова пък отмаряше от високите златни токчета, с които се разхожда героинята й г-жа Георгиева. От екипа издадоха, че снимки ще има и в легендарната Казабланка. Героят на Башар Рахал, агент Кутрум, получава инструктаж от Лондон, че там се произвежда детонаторът за атомната бомба, и отива да я вземе.

Същата тази сряда камерата се завъртя около халето със самолети, където е финалната среща между добрите и лошите. В главните роли отново са Мавриков, Будинов и Найденов, но на преден план излиза и Кутрум, в чиято кожа влиза Башар Рахал. Ралица Паскалева, която зрителите познават от "Столичани в повече" и "Кантора Митрани", също има съществена роля в историята. "Изгоряхме брутално на слънцето", оплака се и режисьорът на лентата Станислав Дончев-Стамбата. Лястовичките, които са истинските стопани на хангара, писукали през цялото време и пречели да се записва звукът.

"Работя с невероятни актьори и постоянно се отклоняват от сценария с разни смешки, че едва ги укротявам. Като немирни деца са - видяха тук пространство и време, само им дай да измислят щуротии. На моменти едва ги събирам", признава той. Като най-дисциплиниран той посочи Филип Диленси. "Васко най-трудно го озаптявам. Във всеки дубъл измисля нови и нови неща и аз го спирам, за да се движим поне горе-долу по сценарий. Ако го оставя, ще направим три филма наведнъж. Омръзват му много бързо смешките и надгражда над тях, променя. Ето сега трябваше просто да паркират, а те взеха да се правят, че търсят входа, питат хората откъде да минат", разказва Стамбата. От триото бързо реагиращи липсваше само Евгени Будинов. Мавриков не спря да измисля варианти защо го няма - от "убихме го" до "уволнихме го". Оказа се, че героят на Будинов е със спецполицаите, които подслушват разбойниците в отсрещната сграда, докато персонажите на Башар, Ивелин и Мавриков, които са оперативни агенти, са в хангара, на срещата със злодея на Диленси. Снимките на супер забавния Будинов бяха на насрочени за другия ден. Очакваше се тогава да има ефектна експлозия. "Залагаме на динамика, много локации, скечове, майтапи, каскади. Във всяка сцена има нещо сложно за правене и е много впечатляваща", обясни още режисьорът. Със снимките ще са готови до края на годината, а кога ще е премиерата, ще се мисли по-късно.

Диленси: В Англия е нервно, тук - не

Филип Диленси е дете на французойка и англичанин. Преди да стане актьор, работи като пилот, инструктор, вози известни и богати хора, прави и топ секретни полети, бил е преводач, продавач на енциклопедии. С актьорския занаят се захваща през 1994 г. Първата му по-съществена роля е като пилот от планетата Набу в "Междузвездни войни: Епизод I".

- Как се въвлякохте в този проект, г-н Диленси?
- Станислав Дончев ми прати имейл през януари и ме покани да играя. Помислих си, че това е интересно, но дали е истина?! Проучих компанията и изгледах първата част, даже 4-5 пъти, и разбрах, че са сериозни хора и правят сериозен филм.
- Защо играете лошия?
- Така ме помолиха! Ако искаха да съм добрият, пак щях да се навия.
- Научихте ли български думи?
- Да - "добре", "тоалетна", "хайде", "начало", "по местата". Говоря няколко европейски езика, вашият е твърде труден за мен.
- Как намирате нашите кинаджии?
- Когато дойдох на снимачната площадка, се почувствах като у дома. Всичко е същото. Но у вас е някак си по-спокойно, приятно. Всеки знае какво прави, страхотно е.
- Защо станахте актьор?
- Какво ли не съм работил. Като дете

исках да съм Джеймс Бонд

Актьор съм само от 15 години. Започнах на местно самодейно ниво и някой ми каза: "Защо не го правиш и професионално?!" Все повече ми харесваше да играя. Стартирах във видео клипове. Получих и карта за членство в асоциацията. Снимах в "Междузвездни войни Епизод I" за две седмици. Усетих професионализма, креативността в киноиндустрията. През живота си съм правил много повече технически неща и осъзнах, че хората, творческите проекти са много по-интересни.
- Бил сте и пилот?
- Обучавах се в националните авиолинии, те спонсорираха образованието ми. Оказа се, че в един момент има твърде много пилоти за цялата страна. И се специализирах в полети с по-малки самолети. Станах инструктор. Карах и големи самолети - 68 тона с 1000 пътници. Имам 1000 часа във въздуха за 6 години.
- Разкажете за някоя авиоистория?
- Ако твърде много напъваш нещата в летенето, става опасно. Като бях млад, се перчех и исках да впечатля момичетата от авиоклуба. Веднъж се връщах от работа, бях само аз в самолета, нямаше много гориво и се канех да приземя, плъзгайки го по водата. Дадох газ, за да им взема акъла, но ако караш бързо, трябва да прецениш кога да пускаш колесниците, защото е опасно. Тъкмо преди да докосна земята, осъзнах, че съм пропуснал да ги пусна. И дадох още газ и литнах отново нагоре.
- Кои са по-интересните ви роли?
- Най-големият филм с мое участие е "Грейс от Монако" с Никол Кидман, премиерата е през ноември. Играя Робърт Макнамара, който е бил министър на отбраната на САЩ през 1962. Добър съм с акцентите и докарах досущ английски американски. Приличам на истинския Макнамара - с косата, зализана назад, и очила.
- Никол Кидман толкова хубава ли е на живо, както на екран?
- Тя е невероятна актриса! Веднага влиза в образа, емоциите. Много е пленително, много истинско! Нямаме общи сцени. Засичаме се в една бална зала, където има 3000 души.
- Кои са най-добрите професионални съвети, които са ви давали?

Бъди, не играй

Посвещение, увереност, концентрация - това са ключови моменти в професията. Аз съм много повече киноактьор, отколкото театрален. Филмите повече ми пасват.
- Къде и как живеете?
- В Уиндзор, близо до Кралицата. От прозореца на апартамента си виждам замъка на Уиндзор. Има голям парк, река, приятелката ми живее наблизо. Разхождаме нейното куче. Ходя на клуб, имам къща във Франция и почивам там понякога. Щастливец съм.
- Какво ви впечатли в България?
- Като погледна някоя организация, структура, гледам кой е най-отгоре. Станислав е спокоен, търпелив, обяснява хубаво, много е отговорен. Като режисьор и мениджър на хората е отличен. У вас има по-малко стрес, отколкото в Лондон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай