Баби от Дряново спасяват застрашен занаят

Една вдъхновяваща история

Баби от Дряново спасяват застрашен занаят | StandartNews.com

Филмът "Чергодейки" на режисьорката елена Стойчева получи специалната награда във фестивала "Око". Филмът разказва една вдъхновяваща история за възрождение на традиционните тъкачески умения в българското село Дряново, което се намира в Родопите.

Тъкачеството е занаят, застрашен от изчезване в България. "Чергодейки" проследява как създателката на филма Елена Стойчева, заедно с група баби от родопското село Дряново, сглобяват стар стан и изтъкават прототипи на черги. В това забавно мероприятие тя разказва за загубата на традиционното знание, за селските перипетии, за сблъсъка с новите идеи и за сплотеността на жените.

Елена Стойчева събира баби от селото, с нейната подкрепа и насърчение те решават да се включат в проекта за възродение на чергите. За да започнат, обаче, те трябва да намерят и възстановят стар стан, който е ключова част от процеса на изтъкване на килимите.

"Установих, че никой от селата не тъче, бабите са зарязали тази дейност, даже повечето станове служат като дърва за огрев. Много интересно беше да се види във филма как жените групово си спомниха тъкачеството. Филмът е етнографски, виждаме традиционни практики, виждаме техния живот и всекидневие. Записан е говорът и родопските песни", разказва още Стойчева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай