Арт маратон в нощта на театрите

Арт маратон в нощта на театрите  | StandartNews.com

11 града в страната приемат посетители днес

Нощта на театрите ще свали маските на Мелпомена в 11 града в страната днес. Започва арт маратон в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Смолян, Сливен, Шумен, Благоевград, Хасково и Ямбол. А в повечето театри ще има по няколко представления дневно, с много по-ниски цени на билетите от обичайните. Освен гледане на постановки ще можете да се разходите из лабиринтите зад сцената, да надзърнете в гримьорните, да посетите репетиция или да говорите със звездите от трупите.

В Народния театър ще посрещат публика от 11 часа. Планирани са 8 тур обиколки, които започват на служебния вход на театъра. Всяка група включва 15 души максимум.

От 16.30 ч на сцената на четвъртия етаж ще се играе благотворително премиерният спектакъл "Мечтата на Наташа", а от 19.30 ч ще се завърти отново. Пиесата е дело на рускинята Ярослава Пулинович, до чийто текст прибягна и Явор Гърдев в последната си постановка - "Жана". В "Мечтата на Наташа" играят Милена Ерменкова, София Рухова, Ася Димитрова, Александър Томов, а режисьор е Ованес Торосян. Приходите от билетите, които са по осем лева, ще отидат за Здравния фонд на Съюза на артистите. От 19 ч трупата кани зрителите на комедията "Работно време" на голямата сцена, а в камерната ще се играе "Рицар на Светия дух". От 16,30 ч и от 22,30 ч ще има безплатна прожекция на документалния филм "Народен театър "Иван Вазов" - Институцията".

В Сатиричния театър планират три спектакъла днес. От 16 ч публиката ще види "Арт" с Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Владимир Пенев - последният ще замести Захари Бахаров. След представлението актьорите ще останат за разговор с публиката. От 19,30 ч на камерната сцена ще се играе "Бурунданга", а от 22 ч - "Волпоне".

Най-евтините билети за Нощта на театрите предлага Военният театър. Днес там ще се играят три представления - от 19 ч е "Завещанието на целомъдрения женкар", от 19,30 ч "Лалугер" и от 19,30 ч "Емигранти".

Цените са само по 3, 4 и 5 лв

Три спектакъла ще се играят и в Младежкия театър - от 11 ч детското представление "Спящата красавица", от 19 ч "Ла" - авторски спектакъл на Рашко Младенов и Константин Цеков от ФСБ и отново от 19 ч, но на голямата сцена - "Някои го предпочитат...". Цените на билетите са по 6, 10, 12 и 16 лв.

В театър "Открита сцена" (бившата "Сълза и смях") играят от 19 ч "Идиот", от 21 ч "Мъжът на жена ми", а в полунощ на сцената излиза Мариус Куркински с моноспектакъла си "Сънят на смешния човек". Билетите са с 20% отстъпка. В Театър "София" ще се играе само един спектакъл - "Парижката Света Богоридица", но на специална цена - 7 лв.
В Софийската опера ценителите на високото изкуство ще бъдат приемани в групи,

организирани в 15 тура

Началото е в 11 ч на билетната каса. Всеки един билет ще струва 6 лв. и ще важи за всички представления на операта в Нощта на театрите, без "Хензел и Гретел" и "Спящата красавица". От 11 ч е детската опера "Хензел и Гретел", а от 19 ч ще бъде премиерата на балета "Спящата красавица". Предвидени са прожекции на документални филми, един от които е за оперното представление на площада това лято "Борис Годунов". Примата Александрина Милчева пък ще води открит урок. В Столичната зала "България" ще има три представления на концерта "Приказки за флейта" със солистка Цветелина Белева и водещ Мария Силвестър. Диригент е Любомир Денев-младши. Началните часове са 11, 12,30 и 16. Организира го формация "Фортисимо фамилия".

Театрален маратон с куп събития и театрални срещи ще има и в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" във Варна. Феновете ще могат да се срещнат с актьорите от 18.00 часа, а постановките, които ще бъдат на специални цени от 5 лв., са "Гимнастика за бременни" (16.00 ч) и "Оскар" (19.00 ч)

Жителите и гостите на Пловдив могат да присъстват на открита репетиция. Тя е от 22.00 ч и е на "Евридика" в държавната трупа под тепетата.

Зад идеята "Нощ на театрите" стои арт мениджърът Елеонора Роси, която живее във Франция. Пилотното издание на проекта се случва през 2008 г. в Хърватска. Тогава форматът още с първото си издание събира хиляди почитатели. Постепенно се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, Белгия, Чехия и за първи път тази година България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай