37 от лудите жители на Туин Пийкс се завръщат

37 от лудите жители на Туин Пийкс се завръщат | StandartNews.com

Новият сезон на култовия сериал все още е обвит в тайнственост

Няма да видим джуджето, но Одри Хорн, в чиято роля е Шерилин Фен, е все още жива

Новините около дългоочакваното продължение на "Туин Пийкс" се съобщават толкова мистериозно, колкото е и самият сюжет. Още през 2014 г. беше потвърдено, че сериалът ще се завърне в началото на 2016 г. с девет нови епизода по Showtime. Година по-късно информацията беше, че епизодите ще са 18 и се чакат през 2017-а. Първо миналата година имаше скандал с бюджета, което накара режисьора Дейвид Линч да заплаши продуцентите от Showtime, че напуска проекта. После месеци наред нямаше никакви новини. Миналата седмица бяха обявени всички членове на екипа (от операторите до шофьорите). До тази седмица Showtime не беше потвърдила или отхвърлила каквото и да е за участието на звездите, с изключение на Кайл Маклоклан или агент Купър. Тайнствеността около новия проект, който се чака през 2017-а, е именно по настояване на създателя и изпълнителен продуцент Дейвид Линч. Той режисира всеки от новите епизоди в пълна секретност в тихоокеанския северозапад.

На снимачната площадка не са допускани никакви репортери

а Линч и косъздателят Марк Фрост не са говорили публично от обявяването на новия сезон. Всички, които са имали достъп до снимачната площадка, са подписали строг договор за поверителност. Необичайно беше анонсирането миналата седмица на пълния списък на участващите в сериала, независимо колко е голяма ролята им. Общото число е 217, което роди спекулации, че Линч нарочно е избрал толкова хора, за да маркира и годината, в която "Туин Пийкс" ще се завърне. Нетрадиционното прессъобщение всъщност е типично за работата на гения на загадките.

Интересното в него са новите имена - истинско съзвездие: от странни физиономии на вече утвърдени имена като Тим Рот, Джеймс Белуши, Том Сайзмор през вечните красавици Моника Белучи, Наоми Уотс, Лора Дърн, Ашли Джъд и Дженифър Джейсън Лий, която направи бясна поддържаща роля в новия филм на Куентин Тарантино "Омразната осморка". Аманда Сейфрид е единственото по-младо секси лице от новодошлите. Сред най-големите изненади е участието на фронтмена на гръндж групата "Пърл джем" Еди Ведър и колегата му от "Найн инч нейлс" Трент Резнър, който вече е работил с Дейвид Линч. В екипа има и други музиканти като Скай Ферейра, Шарън ван Итън, "Chromatics" и други. Много от включените в списъците имена бяха със звездички, което ще рече, че са участвали и в предишните два сезона на сериала, излъчвани през 1990-1991 година. Психарският сюжет отново ще бъде озвучен от страховитата музика на Анджело Бадаламенти, който работи с Линч по много от неговите проекти - "Синьо кадифе", "Диво сърце" и "Мълхоланд Драйв". Един от най-известните саундтраци в телевизионното и киноизкуство е написан от Бадаламенти и Линч. Те сядат заедно на кийборда и

докато композиторът свири, Линч му описва настроенията, които иска да предизвика

с музиката. Емблематичната песен "Love Theme From Twin Peaks" е написана само за 20 минути. Бадаламенти разказва за почти сюрреалистичното преживяване с Линч, докато пишат темата, посветена на Лора Палмър. Двамата седнали на неговия кийборд и композиторът попитал режисьора какво вижда. Тогава Дейвид започнал да говори: "Ние сме в тъмна гора сега, лек вятър духа в дървета, има луна, чуват се животински звуци в далечината. Можеш да чуеш крясъка на сова... Просто ме вкарай в тази красива тъмнина с нежен вятър..." Бадаламенти започнал да свири тиха мелодия, а Дейвид му казал да забави темпото. "Докато свирех, в съзнанието си той виждаше картината. Но после каза, че сега трябва да я променим, защото зад дърветата има едно много самотно момиче, което се казва Лора Палмър. Тя е много тъжна. Дай нещо, което да й пасне", спомня си Анджело. Тогава той плавно преминал към друга по-чувствена и интензивна тема. "О, да виждам я. Тя се приближава. Продължавай да свириш - развълнувал се Линч - Сега тя започва да пада и пада... и сега се върни отново към тъмната гора, където е много тихо и мистично." Малката касета на кийборда записала всичко. После режисьорът прегърнал Бадаламенти и му казал, че това е Туин Пийкс и да не променя нито нота от написаното.

В целия саундтрак двамата използват предишни свои работи най-вече от албума "Floating into the Night" (1989) на американската певица Джули Круз, песните в който са композирани от Бадаламенти, а Линч създава текстовете. Самата Джули има малка роля в първите части на сериала като певица в заведение, каквато ще я видим и през 2017-а.
37 от всички герои в измисленото от Линч градче ще се завърнат след 25 години. Не се знае почти нищо какво ще се случва в новия сезон, освен че действието ще се развива четвърт век, след като градчето беше потресено от убийството на тяхната кралица на красотата. Туин Пийкс отново е обвит в мистерия.

Любимият специален агент на ФБР Дейл Купър, емблематичната роля за Кайл Маклоклан, се завръща в сериала. Неговото съдба обаче също е обвита в мистерия. В края на втория сезон той влезе в Черната дупка, за да спаси Ани Блекбърн. И успя, но засега Хедър Греъм, която я изигра, няма да участва в новите епизод. Може да има нова Ани, а може и изобщо да няма - този въпрос все още няма отговор. Когато Купър се събуди след мистериозното си преживяване в царството на чистото зло, той не беше вече същият. След като разби огледалото в банята с главата си, той видя отражението на убиеца Боб в него и започна откачено да се смее, питайки: "Как е Ани?" Така че съдбата на любимия агент никак не е ясна. Според слуховете Купър отново ще може да разчита на своя верен помощник шериф Хари Труман, но той вече няма да се играе от Майкъл Онткийн. За ролята е избран Робърт Форстър ("Джаки Браун", "Защитна стена", "Късметът на Слевин").

За съжаление в новите епизоди няма да участва един от най-страшните и мистериозни образи в сериала - джуджето или Човекът от друго място, чиято роля изпълняваше актьорът Майкъл Джей Андерсън.
Ясно е, че

на екран отново ще е Шерил Лий

която даде образ на обичаната от всички Мис Туин Пийкс Лора Палмър. Тя може да се върне като Лора или като Мади Фъргюсън. Ако някой е забравил - това е братовчедката на убитата, която идва в градчето, за да помогне на леля си и чичо си да преодолеят трагедията. Приликата им е поразителна. Само дето Мади е тъмнокоса, но въпреки това, според символиката на цветовете, животът й е по-светъл в сравнение с този на Лора, изпълнен с наркотици, секс и лъжи. В последствие тя е убита от собсветения си чичо, докато е обладан от Боб. Но тъй като и двете героини са вече в отвъдното, Шерил Лий може да се превъплъти и в друга роля.

Завръща се и Шерилин Фен като размирницата и непослушна дъщеря на бизнесмена Бенджамин Хорн - Одри и нейните майка и баща. Героинята се опитваше усърдно да съблазни агент Дейл Купър, но не успя. Всъщност според начален вариант на сценария за втория сезон двамата е трябвало да започнат връзка, но Кайл Маклоклан се е противопоставил. Според него героят му никога нямало да тръгне с гимназистка. По някое време тя все пак успява да съблазни друг сериозен мъж, бизнеспартньор на баща й - Джон Уилър, изигран от Били Зейн. Всъщност съдбата на Одри не е ясна, защото в последния епизод банката, в която тя протестираше, експлодира. Говори се, че друг шедьовър на Линч, "Мълхоланд Драйв", който първоначално е бил замислен като сериал, всъщност проследява съдбата на Одри, която отива в Холивуд в опит да стане актриса.

За съжаление друга красавица вече не е част от екипа - Дона е извън третия сезон за сега. Актрисата Лара Флин Бойл напоследък не се наема с нови проекти. Не се знае дали ще има нова Дона или изобщо няма да има. Нейният приятел Джеймс обаче се завръща. Мотористът беше съкрушен от смъртта на Мади в последния епизод и напусна Туин Пийкс, но никой не си тръгва от този град за дълго.

Сред старите кадри е и Дейвид Духовни, който изглеждаше доста автентично, облечен като Денис Брайсън. Тя (той) разследваше Дейл Купър по обвинения в употреба на наркотици. Денис започва да носи женски дрехи по време на операция под прикритие и така разбира, че е трансджендър. Когато се налга носи и мъжки дрехи. Двойната му идентичност отново отразява дуалистичния лайтмотив на цялата поредица.

Феновете на "Туин Пийкс" трескаво броят месеците до премиерата на новия сезон, но едно нещо не трябва да забравят, а именно, че от последните срещи с любимите си герои са минали 25 години и всички ще са сериозно променени. Такъв е заместник шериф Томи "Хоук" Хил. Актьорът Майкъл Хорс се появи в промо клипче за новия сезон, в което изминалите години си личат сериозно върху лицето му. "На всички хора, които се чудят дали сериите ще бъдат добри, мога да кажа само: ДА!", обеща Хоук.

В новата поредица изглежда ще има доста призраци, защото ще видим и починалия баща на Лора - Лиланд Палмър (в роялта Рей Уайз). Той беше обвинен в убийството на дъщеря си Лора и нейната братовчедка Мади, но умря в ареста, след като, обсебен от Боб, разби собствената си глава в стената. В момента на смрътта си той признава за убийствата, но по-късно Купър видя неговия двойник в Черната дупка, който заяви: "Не съм убил никого."

В Туин Пийкс отново ще скитосват и жената с дървото, Док Хейуорд, полицая Анди Бренан и неговата жена Луси Моран, собственичката на местното заведение Норма Дженингс, бившият приятел на Лора, Джеймс Хърли, както и Гиганта. Но информация за това как изглеждат, какво се е случило с тях през изтеклите години и какво ново ще се случи, едва ли ще изтече преди излъчването на новите епизоди. Така че феновете могат да заложат само на търпението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай