3000 аплодират „Копенхаген“

Руси Чанев, Валентин Ганев и Стефка Янорова са звездите в спектакъла по една от най-коментираните съвременни пиеси

3000 аплодират „Копенхаген“ | StandartNews.com

Руси Чанев

Само 3000 зрители ще гледат в Сити Марк арт център една от най-коментираните съвременни пиеси - "Копенхаген" от Майкъл Фрейн. Звездите в нея също са от първа класа - Руси Чанев като Нилс Бор, Стефка Янорова – като неговата съпруга Маргарете и Валентин Ганев като Хайзенберг, техен приятел и почти син. Прочутата творба представя чрез голямото майсторство на автора си в оригинална форма версия за историческа среща между двама от най-големите ядрени физици на ХХ век в момент, когато съдбата на Европа, а може би и на целия свят, е в ръцете им. Тяхното приятелство и морал са поставени на изпитание от двете страни на барикадата. Драматургичният текст е писан през 1998-а, поставян е в много театри, получава награди във Великобритания, както и френската "Молиер" и американската "Тони". У нас ще има само 10 представления, преводът е на Вера Джамбазова.

Стефка Янорова

"Копенхаген" дискутира както силата на научните доказателства и математически модели, така и  моралните ценности и чувството за отговорност. Размиването на границите между понятията за "добро" и "зло" обръща парадигмата, където няма дефиниция на коя страна си... И се получава саморазпад на създадения и исторически обусловен двуполюсен модел, на който робуват всички художествени и политически текстове. Чрез формата на диалога в "отвъдното" се постига пълно отделяне на време и пространство. Така се стига до разчупване на стереотипи - всяко време има своите победители и победени; че няма достижения, доведени до "крайност"; че няма детерминирано състояние на света, което е в основата на нашата наука и идеята за причинността. „Този текст - с цялата терминология, въздейства на подсъзнателно ниво и дава ключ за достъп до сфери, към които публиката досега не е дръзнала да подходи. Прави я съпричастна във вземането на важни решения за изграждане/осъзнаването на "себе си" по отношение на "цялото", коментира Христо Киров, създател и собственик на Сити Марк арт център, който е продуцент на спектакъла.

Валентин Ганев

 „Математиката става много странна, когато я приложите към хората. Един плюс един може да доведе до толкова много различни суми ”, казва Майкъл Фрейн в „Копенхаген“. Той е роден в Лондон през 1933-а  и започва кариерата си като журналист в „Гардиън“ и „Обзървър“. Написал е дузина романи, най-известни от които са „Към края на сутринта“, „Стремглаво“, „ Шпиони“ и „Скиос“. Романът „Стремглаво“ неотдавна излезе на български език. На премиерата й в София Майкъл Фрейн каза: „Когато възникне идея, тя е като настинка. Отначало при настинката усещаме някакво гъделичкане в гърлото и след известно време си казваме: Знаете ли, че съм се простудил. Същото е с идеята за една пиеса или една книга.“ Фрейн е автор на сценарий за 9 филма, изявен преводач е на драматургията  на Чехов. Неговите 17 пиеси варират от „Шум зад кулисите“, избрана наскоро за една от трите любими във Великобритания, до многократно награждаваната „Копенхаген“. Комедията му „Noises off “ под заглавието „Шум зад кулисите“ е играна в Младежкия театър в София, а в постановка на Иржи Менцел под заглавие „Още веднъж отзад“ върви като тотален хит с години в Сатирата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай