1000 концерта в годината на Бетовен

Опери, изложби и конференции са планирани в Германия за 250-годишнината от рождението на гения

1000 концерта в годината на Бетовен | StandartNews.com
  • 42 милиона евро струват честванията
  • Опери, изложби и конференции са планирани в Германия за 250-годишнината от рождението на гения

2020 е обявена за годината на великия композитор Лудвиг ван Бетовен. 1000 концерта ще отбележат 250-годишнината от рождението на гения, като централно място в честванията ще заемат Бон и Виена, предаде БТА. Бон е родното място на композитора, а Виена - градът, в който Бетовен е живял и творил. В Бон вече започна юбилейната година с изпълнение на Бетовеновия оркестър в операта на 16 декември, ден преди рождената дата на композитора.

"И до днес неговата музика докосва, вълнува, вдъхновява и свързва хората през границите", каза министърът на културата Моника Грютерс в речта си преди концерта.

Около 1000 концерта, опери, изложби и конференции са планирани в Германия през юбилейната година. Много са в Бон, където е роден Бетовен на 17 декември 1770 г. Очаква се за тях да бъдат похарчени повече от 42 милиона евро. На 1 февруари е премиерата на операта "Фиделио" във Виена, където композиторът е живял в началото на 19-и век.

На 25 и 26 април ще се състои "маратонът Бетовен" в Берлин. За него Берлинската филхармония ще изпълнява творби на композитора 24 часа.

На 28 април в Бон екип от музиколози и компютърни специалисти ще представи резултатите от опита си да довърши незавършената 10-а симфония на Бетовен с помощта на изкуствен интелект.
На 16 май групата за електронна музика "Крафтверк" ще изнесе на открито в Бон концерт в памет на Бетовен.

На 17 декември 2020 г. годината на Бетовен ще приключи в пленарна зала в Бундестага в Бон.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай