Тормозът в интернет става престъпление

За законови промени и по-строги наказания се обединиха участниците във форума на "Стандарт"

Тормозът в интернет става престъпление | StandartNews.com

Насилието в интернет да се криминализира, а наказанията за подобен тип престъпления да се увеличат. Такива промени се подготвят в Наказателния кодекс, съобщи Благовест Кирилов, съветник на министъра на вътрешните работи от служебното правителство Иван Демерджиев и бивш заместник-министър на електронното управление. Той се включи чрез видеовръзка във форума на "Стандарт" "Киберзащитници. Заедно срещу кибертормоза на деца", който се проведе в Пловдив в партньорство с Черноморската академия за сигурност, общината и Регионалното управление на образованието /РУО/ в Града под тепетата. В дискусията по горещата тема участваха израелският експерт по сигурност Владимир Бронфенбренер, Мирослав Беляшки, началник на кабинета на кмета на Пловдив, епископ Арсений, шефката на РУО Антоанета Пакова, районният прокурор Петър Петров, заместник-окръжният прокурор Анна Викова, заместник-председателят на Районния съд Александър Точевски, Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет, Олга Манолова, председател на настоятелството на ВУСИ и други. Конферентната зала в Дома на културата се оказа тясна да събере всички учители и директори на училища от областта, които искаха да присъстват. Това е вторият форум от националната кампания "Киберзащитници", която медията ни прави заедно с Черноморската академия за сигурност.

По-строги наказания за кибертормоза над деца поиска издателят и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, която бе модератор на форума. "Темата за кибертормоза я нямаше в предизборната кампания, не присъства и в дневния ред на политиците. Проблемът с децата в интернет обаче става все по-остър", посочи госпожа Бозукова. Тя съобщи болезнено тревожна статистика, която е станала ясна на предишното издание на форума: 70% от децата казват, че са в интернет между 1 и 3 часа. 60% са получили покана за приятелство от непознати. 30 на сто от малчуганите са приели среща с непознати. над 50% са станали жертва на кибертормоз. 12,5 процента от наранените деца крият, че са жертва. 56% от децата твърдят, че кибертормозът има реални последици. И за съжаление - жертвите на тормоза са от 2 до 9 пъти по-склонни да мислят за самоубийство.

Славка Бозукова: По-строги наказания за кибертормоз над деца 

"Община Пловдив няма статистика за случаите на кибертормоз. Но аз присъствах на форума на "Стандарт" в София, където стана ясно, че спешно са нужни законодателни инициативи в тази насока. Надявам се днешният форум да допринесе за ускоряване на процеса и темата да влезе сред първите приоритети в дневния ред на партиите в 49-тото Народно събрание", каза Мирослав Беляшки, който поздрави присъстващите от името на кмета на Пловдив Здравко Димитров. 

"Поканихме директори и учители от областта, за да ги запознаем с този проблем. Все по-голямата дигитализация води до увеличаване и на киберпрестъпленията. Децата са в риск. Да ги научим да се защитават", изтъкна Антоанета Пакова

"Основните фактори за защита на непълнолетните в интернет са те да бъдат информирани за опасностите. Изключително важна е превенцията, защото е по-лесно да се предотврати едно престъпление, отколкото да се разследва, след като детето е наранено", посочи Владимир Бронфенбренер.

Той цитира проучване на Агенцията за закрила на децата, според което в България 59% от непълнолетните са пострадали от кибертормоз, докато в целия ЕС процентът е средно 52 - в някои държави стига до 82%, а в други - 42-43 на сто. В Израел този дял е 33%, като само преди 5-6 г. е бил двойно по-голям. "Въпреки, че успяхме да го намалим, 1 от 3 деца също е много", каза експертът. И посочи как работи системата за защита в държавата Израел: Има служба, наречена "105", като горещите й телефони са отворени 24/7, 365 дни в годината. В тази служба влизат служители, които са аналог на нашата ГДБОП, експерти от министерствата на здравеопазването, образованието, правосъдието. Всички работят координирано. И всеки може да се обади, да се оплаче, да подаде сигнал. Веднага следва реакция - изпраща се патрул на полицията, подава се сигнал към прокурор или към психолог.  Много е важно повишаването на доверието в институциите, както и методите за превенция. В Израел също така има разработена специална програма, която дава възможност на всяко дете в 5 и 6 клас да получи информация как да се предпази от злоупотреби в интернет. 

Страшни цифри! 59% от децата са жертва на кибертормоз 

Бронфенбренер посочи също така четири типа кибернасилници: Първият тип атакуват само със съдържание, вторият - вербално, третият - стига се до размяна на снимки със сексуално съдържание, четвърти - атакуват сексуално деца в мрежата или физически. 

Но има нещо много важно - в Израел виртуалното и физическото изнасилване са приравнени, като наказанието и за двете е до 20 г. затвор, посочи експертът. 

Бронфенбренер каза още, че програмата за киберзащита в България е от 4 г., като има разработени препоръки от израелски психолози и за родителите, и за децата. Има възможност също така за обучение на директори и детски психолози, като 10 училища вече са се присъединили. Това е безплатно."Ако всяко училище се присъедини, ще намалим случаите на кибертормоз със 10-12%", каза още той. И посочи, че благодарение на съвместната работа с медия "Стандарт", където се публикуват достъпни картинки за превенция, кибертормозът е намален с 4-5%, което прави 22 000 ученици. Експертът призова всяко училище да публикува картинките на сайта си, така децата ще имат възможност да ги видят и да намерят отговори на въпросите, които ги вълунват. 

Решение на проблема предложи и Знеполският епископ Арсений. Той припомни думите на Неврокопския митрополит Борис, изречени още през далечната 1928 г.: "Какво искате да възпитате? Умствени изроди и морални чудовища ли?". Като посочи, че с тях митрополитът е предупредил за огромното предизвикателство пред обществото ни за грижата и възпитанието на децата. Епископ Арсений разкри и един духовен закон - когато се случват много катаклизми - наводнения, земетресения и други бедствия, това означава, че злото се е преумножило. "Единственият начин да му се противодейства е чрез добро. А единственото добро е Бог", каза Знеполският епископ.

"Църквата се грижи за най-малките. 5000 деца учат вероучение в Българската епархия. В Пловдивска област в 10 училища се учи вероучение. Когато разговаряме с директорите и учителите от тези училища те споделят, че децата, които изучават вероучение, са по-различни от другите, разбират света по друг начин - по-лесно преодоляват болката и страданието, по-борбени са. Затова трябва да има един час вероучение - СИП или ЗИП, във всички български училища. Вярвам, че всички сте на това мнение", обърна се епископ Арсений към присъстващите на форума около 200 учители и директори на училища в Пловдивска област. 

На форума на Стандарт: Час по религия в училище срещу кибертормоза 

Съветникът на служебния МВР министър - Благовест Кирилов, пък посочи, че се готви нова програма за превенция на престъпленията в нета, която предвижда филтриране на мрежата, както и законодателни промени - криминализиране на кибертормоза и увеличаване на наказанията. На въпрос какво се случва с регистъра на онлайн насилниците той отговори, че за нашата база данни се използват и международни данни от Европол и Интерпол, за да се постигне по-добра превенция. 

В дискусията се включи и съдия Александър Точевски. заместник-председател на Районния съд в Пловдив.

Той посочи, че относно киберпрестъпленията, цялото европейско законодателство е изостанало, защото интернет се развива много по-бързо. "Връзката се къса там, където няма уредби и престъпността се развива. Сега се подготвя дефиниция за киберпрестъпността. А след като няма дефиниция, как да има осъдени", пита съдия Точевски. За готвените промени в НК за увеличаване на наказанието той коментира, че наказанието не винаги е спирачка за престъпността. "Трябва да има превенция и текстове в специализираните закони за децата. В противен случай няма как съдебен състав да осъди тези престъпници", каза още съдията. Той посочи и друг проблем - че обикновено тези лица не извършват престъпленията от личния си компютър, а от специализирани домейни, което прави разкриването много трудно. "Да има превенция в училищата и родителите да говорят за това с децата си. Ако малките се притесняват да споделят - проблемът ще се задълбочи.. Нужно е и по-голямо доверие в институциите - те трябва да убедят децата, че не са сами, а са с тях за решаване на проблема", посочи още съдия Точевски. 

"Нужен е закон за кибернасилието. Но и сега не сме безпомощни. Много конкретни поведения, свързани със сексуални посегателства над деца под 18 г., и сега са криминализирани. Друг е въпросът какви наказания са предвидени за тях. Нужна е промяна в процесуалния закон", коментира заместник-окръжния прокурор на Пловдив Анна Викова. И припомни, че едно от първите дела на територията на страната срещу престъпление в интернет се е водило в Пловдив преди 10 г. и е завършило с присъда.

Прокурори: Пратихме зад решетките кибернасилник от Пловдив 

Районният прокурор Петър Петров пък обърна внимание на друг проблем - на какви платформи гледат клипове нашите деца? И припомни за случая от пловдивски мол, когато представящите се за инфлуенсъри Емили Тротинетката, Чеченеца и Тошо Куката накараха младеж с аутизъм да се държи като куче. "Те търсят лесноманипулируеми личности, с които да се гаврят. Този проблем тепърва ще се проявява. Не всички примери, които дават инфлуенсърите, са добри", каза прокурор Петров.  

Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет пък посочи, че е много важно децата да бъдат научени да се пазят сами от кибернасилниците.

Тя каза, че в центъра има гореща линия - на телефон 124 123 могат да се обаждат и деца, и родители, и учители, за да подават сигнали. Нейните наблюдения показват, че възрастните предпочитат телефона, а малките - чата. На Центъра сътрудничат и младежи между 15 и 18 г., които също следят какво се случва в нета и алармират, ако има нужда. "След затварянето заради ковид пандемията имаме 100% ръст на сексуалното посегателство върху деца", предупреди Антоанета Василева. Тя каза още, че подадените сигнали при тях се изпращат към дирекция "Киберсигурност". Само вчера има подадени два такива сигнала. Техни партньори са също Интерпол и Европол. "Анонимността е гарантирана", каза още Василева. "Децата се срамуват, чувстват се виновни, особено в малките градове, където всички се познават и информацията бързо се разпространява. Затова е много важно да се спечели доверието им. Ако в училище има педофил и трябва да влезем, доверието е от особено значение", изтъкна тя. 

Антоанета Василева разкри и няколко случая на кибертормоз. В единия, който е от 2022 г., става въпрос за момиче на 12 г., което било във видеовръзак с приятелката си и докато си говорели, влязло в банята да си вземе душ. Приятелката обаче направила запис на видеото, който разпространила във вайбърите на целия клас. Родител алармирал за случая, видеото било свалено и са проведени разговори, включително и с момичето, което го направило. 

Вторият случай е за 14-годишно момче със специални потребности, което се снимало по бельо, а негов съученик откраднал снимката и започнал да го изнудва за пари. Проблемът тук е, че телефонът на жертвата е бил без парола, което го прави лесно достъпен за посегателства. 

Третият случай е за 15-годишно момиче, което се запознава с непознат в нета. "Това се случва доста често, защото тийнейджърите имат илюзорно чувство за сигурност, когато са вкъщи зад компютъра. Но това не е така", посочи Василева. Непознатият успял да убеди момичето да му изпрати разголена снимка. Тогава то осъзнало, че мъжът насреща не е неин връстник, а възрастен и отказало да общува с него. Но получило заплахи, че снимката му ще бъде пусната в цялата мрежа. "Случаят стигна до нас и го прекратихме", каза още Василева. 

Тя обаче посочи един проблем, свързан с мрежата "Телеграм" - "Тя отказва да работи с нас. Не искат да се намесват и да блокират съдържание дори когато има доказано престъпление", посочи Василева. 

Психологът Зорница Стоянова от Регионалния център за работа с деца със специални образователни потребности също сподели опит.

Тя каза, че жертви на тормоз в реални ситуации може да се превърнат в кибертормозители. Стоянова посочи и няколко важни признака, по които родителите да познаят, че децата им имат проблеми:

Какви са последствията от кибертормоза - децата стават параноични, мислят си, че всички знаят за това, което се е случило. Това води до голям срам, а после и до всичко останало. 

Децата може да получават заплахи в нета - към семейството, към домашния си любимец. Тогава те стават готови на всичко, за да ги защитят.

Какво държи жертвата в тормоза? Това са несигурност, страх от отхвърляне, вина, самообвинения. 

По какво се познава жертвата: Тя се затваря в себе си, отказва да ходи на места, които е обичала, избухва към близки, към себе си. Това може да доведе и до самонараняване. 

Как да подкрепим детето: Да му дадем пространство за споделяне. Да не го обвиняваме. Да насърчаваме споделяне с възрастни. 

Педагогическият съветник от училище "Димитър Талев" също сподели опит за справяне с кибертормоза. "Имаме разписана ясна процедура какво се прави в такъв случай", каза тя. Това дава възможност при констатиран случай на насилие да се предприемат бързи действия. 

Предложения от форума

Славка Бозукова: Ще консултираме законодателните предложения с политическите сили и ще търсим консенсус.

Епископ Арсений: Следващата дискусия да е за агресията срещу учителите. Важно е да възпитаме и родителите, те са пример за децата, малките гледат какво правят възрастните. Да бъдем добрия пример за децата.

Мирослав Беляшки: Сега в програмата за защита срещу кибертормоза са включени училищата, но е добре тя да бъде разширена и в обсега й да попаднат и по-малките деца от детските градини.

Олга Манолова: Следващото издание на форума да е във ВУСИ /Висше училище по сигурност и икономика/ 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай